Amerika fokozná a nyomást Szíriára

Az Egyesült Államok csak akkor fogja követelni Bassár el-Aszad szíriai elnök lemondását, ha más országok is szót emelnek ezért – fejtette ki Hillary Clinton külügyminiszter, aki azonban további szankciókat követelt a damaszkuszi rezsim ellen.

Hírösszefoglaló
2011. 08. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Washington „nagyon egyértelműen” eddig is azt az álláspontot képviselte, hogy Aszad elnök elveszítette a legitimitását, ugyanakkor „fontos, hogy ne csak Amerika hangja hallatsszon; biztosítani szeretnénk, hogy ugyanez legyen a vélemény szerte a világon” – fogalmazott az amerikai külügyminiszter. Hillary Clinton szerint olaj- és gázipari szankciókra lenne szükség, hogy fokozzák az Aszad elnökre nehezedő nyomást. Szeretnénk látni, hogy Európa és Kína is lépéseket tesz ebbe az irányba – mondta. Az „igazi mutatvány” meggyőzni az európaiakat, az arabokat, Kínát és Indiát arról, hogy tegyenek többet – tette hozzá. Utalt rá, hogy az Egyesült Államok hiába tart érvényben szankciókat Szíria ellen, az arab ország fő gazdasági partnereinek is így kellene tennie. „Indiának és Kínának jelentős energiaipari befektetései vannak Szíriában” – jegyezte meg. Hozzátette, Washington azt is szeretné, ha Oroszország felfüggesztené a Szíriába irányuló fegyverszállításokat.
Az amerikai külügyminiszter kitért arra is, egységes, szervezett ellenzékre is szükség volna Aszad leváltásához. Mint mondta, Washington erre bátorítja az ellenzék külföldön és Szíriában élő tagjait.
Közben tegnap is folytatódtak a szíriai biztonsági erők akciói a lázadókkal szemben, és lelőttek öt civilt: hármat a közép-szíriai Homszban, egyet-egyet pedig a főváros, Damaszkusz egyik külvárosában és az ország északnyugati részén, a török határ közelében – közölték emberi jogi aktivisták. A londoni Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központjának (OSDH) tájékoztatása szerint Damaszkusz Szakba negyedében menekülés közben lőttek le egy férfit, akinek az őrizetbe vételére érkeztek. Az északnyugati Idlíb tartomány Sejhún településén egy nő kapott halálos lövést a biztonsági erők akciója közben. „Harckocsik, páncélozott csapatszállító járművek és (biztonsági ügynököket szállító) civil buszok támadtak hajnalban Hán Sejhúnra. Heves tüzérségi tűz zaja hallatszott” – mondta Rámi Abder-Rahmán, az OSDH igazgatója.
Franciaország követeli, hogy a szíriai hatóságok helyezzék azonnal szabadlábra Abdel-Karím Rihávit, a Szíriai Emberi Jogi Liga elnökét, akit csütörtök délután tartóztattak le Damaszkuszban, és azóta nincs hír felőle.

Tüntetés Budapesten. A Szíriai Forradalmat Támogató Magyarországi Bizottság Szíriának szabadságot akarunk! címmel tartott tegnap demonstrációt, a Budapest II. kerületi Budakeszi úton Szíria nagykövetsége előtt, tiltakozva a hatalom lakosság elleni támadásai miatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.