Árnyék vetül a rajtra

A múlt heti németországi nyitány után ma az angol labdarúgó-bajnokság is megkezdődik, még ha a londoni randalírozók miatt egy mérkőzést a szerdai angol–hollandhoz hasonlóan el is kell halasztani. Ugyan az átigazolási időszak még nem zárult le, már így is számos erősítést tudhatnak magukénak a topcsapatok, s ahogy a további érkezők kilétét, úgy a bajnokság végkimenetelét is csak megtippelni lehet.

Radványi Benedek
2011. 08. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aligha lesz másként idén is, minthogy a rendre a tabella tetején található élklubok (Manchester United, Chelsea, Arsenal, Liverpool – bár utóbbi az előző szezonban leszálló ágba került, de a hatodik helyre így is befutott), plusz az utóbbi időben hozzájuk felzárkózó Manchester City és a szintén idesorolható Tottenham Hotspur hatosának a hátát fogja nézni a többi 14 csapat.
A legtöbben a Manchester Unitedet várják az első helyre, ez hat éven belül az ötödik bajnoki címét jelentené. Igaz, a csapat átalakult, a visszavonulók (Van der Sar, Gary Neville, Scholes) és a védelemből távozó Brown és O’Shea helyére két fiatal angol, a hátvéd Phil Jones és a szélső Ashley Young érkezett, az interes Wesley Sneijder egyelőre még csak a kívánságlistán szerepel. A kapuban keletkezett űrt az Atlético Madridtól szerződtetett húszéves David de Geával próbálja betölteni Sir Alex Fergusson. Az amerikai „turnén” és az angol szuperkupán elért sikerek – győzelem a Barcelona és a Manchester Cityt ellen – egyelőre őt igazolják.
A tavalyi ezüstérmes Chelsea-nél az edzőváltás szólt a legnagyobbat. Az új Mourinhónak is tartott Andre Villas-Boas tavaly a Portóval Európa-ligát, bajnokságot és kupát is nyert. A tavalyi keret megtartása mellett a belga csatárral, Romelu Lukakuval, valamint az ex-barcelonás középpályás Oriol Romeuval tovább erősödtek a kékek.
Az Arsenalt érzékeny veszteségek érhetik. Cesc Fabregas már nagyon közel áll a Barcelonához, Samir Nasrit pedig, ha nem adják el most, jövő nyáron ingyen igazolhat máshová. Beszédes, hogy a Newcastle elleni nyitányra egyikük sem utazik el. Az érkezési oldalon egyelőre az elefántcsontparti csatár, Gervinho és a mindössze 18 éves szélső, Alex Oxlade-Chamberlain neve áll, Arsene Wenger szerint lesz még igazolás.
A tavaly bronzérmet nyert – s ennek köszönhetően története során először BL-induláshoz jutott – Manchester City erős hátterének köszönhetően idén is hosszú vásárlólistát állított össze, s annak tetején, legdrágább angliai tételként az Atlético Madridtól érkezett argentin támadó, Kun Agüero áll. Őt követi két védő, Gael Clichy (Arsenal) és Sztefan Szavics (Partizan Belgrád) személyében, ám eladták Jérome Boatenget, aki a Bayern Münchent választottja. Carlos Tevez viszont, aki korábban kijelentette, hogy még nyaralni sem fog visszatérni Manchesterbe, hétfőn mégis edzésre jelentkezett. Ám hogy a számos elérhető csatár közül (Agüero és Tevez mellett Adebayor, Dzeko, Bellamy, Balotelli) ki menynyit fog játszani, kérdéses, főleg, ha Nasri is megérkezik az Arsenalból.
A Liverpoolnál a tavalyi gyenge szezon után ismét van ok a bizakodásra, a távozók között nincs nagy név, érkezett viszont a védelem és a középpálya megerősítésére Stewart Downing, José Enrique, Jordan Henderson és Charlie Adam.
A Tottenhamnél nincs esély a tavalyi remek BL-szereplés megismétlésére, hiszen a londoni csapat ötödik helyével csak az Európa-ligában indulhat. Sőt, egyelőre bajnokin sem tesztelhetjük, a tavalyival szinte azonos csapat mennyit fejlődött – bár Luka Modric Chelsea-be való távozása még elképzelhető –, hiszen az Everton elleni nyitány megrendezését a rendőrség nem látta biztonságosnak.
Magyar szempontból a legnagyobb figyelem a West Bromwichra irányul, hiszen újra itt játszik Gera Zoltán, bár sérülése miatt egyelőre nem bevethető. Őt követte Fülöp Márton, aki érkezésekor kijelentette: „Tudom, hogy Ben Foster az első számú kapus, segíteni fogom őt, de amikor lehetőséget kapok a bizonyításra, ki fogom használni.” Hasonló cipőben jár a REAC-ból a Fulhamhez került Somogyi Csaba, valamint a Boltonnál Bogdán Ádám, bár neki nagyobb esélye van a 36 éves Jääskeläinen kiszorítására. Szintén a kezdőbe próbálja beverekedni magát az újonc Queen’s Park Rangersnél Buzsáki Ákos és a Newcastle-nál Kádár Tamás. A másodosztályban Gulácsi Péter a Hull Citynél válhat stabil kapussá, Priskin és Gyepes viszont még ebben a régióban is inkább csak a mellőzöttek táborát erősíti.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.