Átalakul az informatikai kormányzat

<br /> Újabb személycsere várható a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz tartozó infokommunikációs területen. Úgy tudjuk, a héten menesztik Kratochwill Pétert, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség elnökét, aki a szervezet jogelődjét is vezette az előző ciklusban. Augusztus 15-i hatállyal távozik a tárca helyettes államtitkára, Vasváriné Menyhárt Éva is.

Munkatársunktól
2011. 08. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Menesztik a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) elnökét, Kratochwill Pétert – értesült a Magyar Nemzet. Információink szerint a kiemelt informatikai fejlesztések központosított lebonyolítását végző szervezet vezetője a héten kaphatja meg felmondását. Kratochwill Péter már évek óta a központi informatikai fejlesztésekért felelős állami cégeknél dolgozik: vezette a Kopint Datorg Zrt.-t és közvetlenül a kormányváltás előtt a KIFÜ jogelődjét is, a Pénzügyminisztérium Informatikai Szolgáltató Központját. A KIFÜ éves szinten egyébként mintegy 110 milliárd forintból látja el feladatát, az ügynökség a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium alá tartozik.
*
A tárcától távozik a hírközlésért és audiovizuális médiáért felelős helyettes államtitkár is. Miután a múlt héten Nyitrai Zsolt infokommunikációs államtitkár írásban kezdeményezte Fellegi Tamás fejlesztési miniszternél Vasváriné Menyhárt Éva felmentését, a helyettes államtitkár maga nyújtotta be lemondását augusztus 15-i hatállyal. Vasváriné – aki 2010. július 1-je óta töltötte be a helyettes államtitkári posztot – MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, „szakmai vezetésével alkotta meg a szaktárca többek között a magyarországi széles sávú információs infrastruktúrafejlesztés kiemelt stratégiai célját szolgáló szélessáv-fejlesztési koncepciót és a digitális cselekvési tervet”.
A múlt héten a Magyar Hírlap még arról írt, hogy Fellegi Nyitrai Zsolt felmentését kezdeményezheti, ez azonban téves információnak bizonyult. A fideszes politikussal kapcsolatos híresztelések mögött – miként arról beszámoltunk – az állami informatikai gerinchálózat működtetésében érdekelt üzleti körök állhattak. Az informatikai ágazatban jártas szakemberek szerint ugyanis Nyitrai Zsolt tevékenysége elsősorban egy, a telekommunikációban érdekelt nagyvállalat és a mögötte álló üzletemberek érdekeit sérthette. Forrásunk felhívta a figyelmet arra, hogy a közigazgatási szervek informatikai összekapcsolását szolgáló gerinc- vagy alaphálózatot jelen pillanatban egy multinacionális cég, a Magyar Telekom üzemelteti és nagyrészt tulajdonolja. A nemzeti infokommunikációs stratégia célja ehhez képest éppen az, hogy többségi, illetve kizárólagos állami befolyás alatt legyen a terület. A Magyar Telekom szerződése az alaphálózat működtetésére az év végén lejár, érdekük tehát annak meghosszabbítása lenne. A Nyitrai vezette infokommunikációs államtitkárság tervei szerint azonban már az év végére megvalósulna a nemzeti alaphálózat a Magyar Villamos Művek bázisán, az állam felügyeletével és a magánérdekek visszaszorításával. Vasváriné egyébként több mint egy évtizedig dolgozott a Magyar Telekom Nyrt.-nél, illetve jogelődjénél.
A Nyitrai irányította államtitkárság kormányzati informatikai elképzelései a szintén állami tulajdonú Kopint-Datorg Infokommunikációs Zrt. terveivel sincsenek összhangban, ahol szintén kidolgozták az elektronikus kormányzati gerinchálózatra vonatkozó stratégiát.
Nyitrai Zsolt egyébként lapunknak elmondta, a közeljövőben három kiemelt célt kívánnak elérni a területen. Közölte, hogy 2013-ig az ország egész területén elérhető lesz a széles sávú internet, erre a közeljövőben pályázatot is kiírnak. Hozzátette, az év végéig állami kézbe veszik a kormányzati gerinchálózatot. A harmadik kiemelt feladatuk pedig a kis- és középvállalkozások informatikai infrastruktúrájának fejlesztése, amelyre 11 milliárd forintot különítettek el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.