Audi: tüntetett a Védegylet

Szalai Laura
2011. 08. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tüntetést szervezett tegnap délelőttre a Védegylet a Greenpeace közreműködésével azzal a céllal, hogy az Audi-gyár helyszíne ellen tiltakozó Zsák Ferenc, a Tiszántúli Természetvédők Társaság (TTT) vezetője szabadlábon védekezhessen. A körülbelül harmincfős csoport a Terror Háza Múzeumtól a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) Aradi utcai fogdája elé vonult, ahol Vida Viktor, a Védegylet munkatársa szólalt fel. Beszédében az Audihoz, az Európai Unióhoz és a kormányhoz is intézett kérdéseket; többek közt a természetvédelmi terület kiadását és a multinacionális vállalatok kis- és középvállalkozásokkal szembeni támogatását kifogásolta.
A Nemzeti Nyomozó Iroda 2011. május 30-án vette őrizetbe Zsák Ferencet; a TTT ekkor már több hónapja dolgozott azért, hogy az Audi autógyártó cég ne egy több mint száz védett növény- és állatfajnak otthont adó, kiemelt jelentőségű természetmegőrzési területre helyezze az új gyárát.
Mint lapunk Vida Viktortól megtudta, Zsák Ferenc megállapodást írt alá a német céggel; a természetvédő a civil szervezet nevében más természetvédelmi területek fejlesztését kérte a beruházótól. A büntetőeljárás megindítására az Audi feljelentése alapján került sor jogosulatlan előnyszerzés gyanújával. A városi bíróság a gyanúsított előzetes letartóztatását nem látta indokoltnak, így másnap Zsák Ferencet szabadlábra helyezte. Ugyanakkor a nyomozást felügyelő ügyészség fellebbezésében újra kérte a letartóztatást, így a megyei bíróság június 16-án ezt elrendelte. Vida közölte azt is, hogy Zsák Ferencet az előzetesen közölt hétfői időpont helyett már szombaton Debrecenbe szállították az Aradi utcai fogdából. Az Audi-fejlesztés öszszesen 11,2 milliárd forintos állami támogatást kap; a cég bővítése többek között a helyi adóbevételek megduplázódásával és 1800 új munkahely teremtésével jár, ami közvetve 15 ezer állást jelent.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.