Az új kenyér és a fröccskultúra

A fővárosban és vidéken is Szent István napját ünneplik holnap, a legkülönfélébb programokkal. Talán nem véletlen, hogy úgy alakult: ezen a hét végén sűrűsödtek össze a népi kultúra rendezvényei. Országszerte számos, nagy múltú folkfesztivált tartanak. Elég talán, ha csak a százhalombattai Summerfest nemzetközi néptáncfesztivál záróakkordjait, vagy a szolnoki világzene összejövetelt, az Örökség fesztivált említjük, de most zajlik az Egri bormustra és a siófoki Bor és kenyér ünnepe is.

R. Kiss Kornélia
2011. 08. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Családi programokkal vár az egyik legfontosabb és legrégebbi magyar ünnepnapon, augusztus 20-án a budapesti Millenáris. A program összeállításakor leginkább a gyerekekre gondoltak a szervezők: nekik szól az Apró Színház Szent István-napi produkciója, Az új kenyér ünnepén, de a MárkusZínház és a Trambulin színház műsora is. Nekik mesél a házigazda Gulyás László a Langaléta Garabonciásokkal és Környei Alizzal, és nekik énekel legfrissebb gyereklemezéről a sokféle zenei műfajt elegyítő Korpás Éva is, utána pedig a Csillagszemű Táncegyüttes és a Kerekes Band lép színpadra. Az estet kortárs cirkusz-színházi látványosság, az Offline: ontheater artistáinak produkciója zárja.

Hídi vásár. Ma kezdődik Hortobágyon a több mint százéves hagyományra visszatekintő hídi vásár. Régen az állatkereskedők országos seregszemléje, ma idegenforgalmi látványosság a vásár, de továbbra is több tízezer vendéget vonz minden évben. Vasárnapig naponta kirakodnak a Kilenclyukú híd körül a népművészet mesterei, feltűnnek a vásári komédiások, a pásztorok és a népművészeti eseményekről elmaradhatatlan Pál István Szalonna is, a vízi színpadon pedig folklórműsorokat tartanak. A pusztától csak egy ugrásra van Debrecen, ahol a város egyik legszebb eseménye, a virágkarnevál zajlik majd a hét végén.

Kultúrfröccs. Borleves, kvircedli és a macskapracni – a hét végén kiderülhet, hogy sütjük, főzzük vagy isszuk ezeket az ismeretlen nevű csodákat, ismét beköszönt ugyanis a Mórikum. Mór helyi értékeket felmutató fesztiválját tavaly rendezték meg először, s mint minden ilyen lokálpatrióta-fesztivál, ez is érdemes a figyelmünkre. A Lamberg-kastély parkjában mától egész hét végén a fröccskultúra áll a középpontban, s persze nem marad el a kultúrfröccs sem, így például egy estére Székesfehérvárról Mórra költözik a Királyi napok néptáncfesztivál, holnap fellép a dunaújvárosi Bartók Táncszínház, vasárnap pedig a Hot Jazz Band zárja a fesztivált.

Őszelő Kecskeméten. A tomboló nyár közepette végre akad valaki, aki beismeri, hogy ideje ráhangolódni a közelgő őszre. A Hírös hét egyhetes rendezvénye persze azoknak is szól, akik egyelőre inkább elfeledkeznének erről. Már holnap is lesznek programok, hétfőn pedig nagy sebességre kapcsol a fesztivál, az Ars Nova Énekegyüttes és a Váradi Roma Café lép fel a nagyszínpadon. A hét további részében ott lesz még Varga Miklós, a Hot Jazz Band és a gyerekek nagy kedvence, az Alma Együttes is. Bemutatkoznak a környékbeli kistérségek, és a helyi kenyérről és borról is megtudhatunk érdekességeket.

Bor és kenyér. A zajos nyári partik után szelídebben és szintén a nemzeti ünnep jegyében fesztiválozik Siófok. A hétvégi bor és kenyér ünnepén négy napon keresztül neves pincészetek és pékségek mutatják be portékáikat. Holnap délelőtt sok más helyszínhez hasonlóan itt is részt vehetünk hagyományos kenyérszentelésen, este pedig tűzijátékkal ünnepelnek a siófokiak is. A Rózsakertben már tegnap elkezdődött a fesztivál, a mai programban például Zsédenyi Adrienn koncertje szerepel, de holnap fellép majd a Ladánybene27, lesz számos hagyományőrző együttes, sőt a moszkvai NaSumskom Művészeti Központ táncegyüttese is.

Folkhétvége. Az utóbbi napok több városban is a néptáncról szóltak, Százhalombattán és Jászberényben is volt néptáncfesztivál, és most Egerben is számíthatunk hasonló színes kavalkádra, hiszen már tart az Agria nemzetközi folkhétvége, összekötve a IX. Egri bormustrával. Ma a Maszkura és a Tücsökraj zenekar koncertje után a népek táncháza zárja az estét, holnap pedig Pál István Szalonna és bandája, valamint az Állami Népi Együttes zenekarának koncertje köszönti augusztus 20-át. A bormustrán az egri történelmi borvidék borászai mutatkoznak be.

Nyári néptáncünnep. Hétfőig még tart Százhalombattán Magyarország legnagyobb, nemzetközileg is elismert néptáncfesztiválja, a Summerfest. A huszonegy vendégország néptáncegyüttesei által szinte minden kontinens képviselteti magát. Őket végignézni már önmagában elég lenne, de még ezenkívül is számos programot kínál a fesztivál az élő népművészet jegyében: kézművességet, népzenét, népi játékokat, táncházakat. Az államalapítás ünnepén pedig a 100 Tagú Cigányzenekar koncertezik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.