Bajban a pécsi közlekedési cég

Több száz millió forintos hiányt s több mint egymilliárdos adótartozást hagyott maga után a Pécsi Közlekedési Zrt. korábbi vezetése, amelyet a cég kisebbségi tulajdonosa, a Mecsekbusz Kft. delegált. A pécsi városvezetés szerint a magánbefektető máig akadályozza a munkát. Így új busztársaság veheti át a feladatot.

Bóka Máté Ciprián
2011. 08. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy hónapig tartott a Pécsi Közlekedési (PK) Zrt. átvilágítása, amelyet akkor indítottak, amikor az önkormányzat ismét átvette a közszolgáltatást végző cég irányítását. Idén tavasszal került az addig a város által 51 százalékos többségben birtokolt Pécsi Közlekedési Zrt. az önkormányzat kétharmados tulajdonába. Pécs akkor 380 ezer forintot fizetett az 560 millió forint névértékű részvényekért a kisebbségi birtokosnak, a Mecsekbusz Kft.-nek, mondván, a felek egymással szembeni követelései alapján ez az összeg az indokolt.
A város azért szakított, mert tartani lehetett attól, hogy felszámolást indítanak a cég ellen, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ugyanis 775 milliós adótartozást állapított meg a cégvezetés által végrehajtott – a hatóság által semmisnek mondott – botrányos buszeladás miatt. (2009 első felében derült ki, a PK Zrt. az önkormányzat tudta nélkül, január elsejével eladta a vállalat buszparkját a PK Busrent Kft.-nek, majd visszabérelte. Emiatt Keczer László vezérigazgatónak hűtlen kezelés gyanúja miatt kell felelnie a bíróságon.) Pécs a váltás után új vezérigazgatót delegált, a Mecsekbusz Kft. egyharmados tulajdonrészét megőrizte a PK Zrt.-ben.
Az önkormányzat minapi közleménye szerint a többségi tulajdonos, a Pécs Holding Zrt. stabilizálhatta volna a céget egy 400 milliós hitellel, a társaság legutóbbi közgyűlésén azonban a Mecsekbusz Kft.-t képviselő ügyvédi iroda ezt nem szavazta meg. A város szerint ezzel meghiúsították a társaság likviditási helyzetének rendezését – a hiány több száz milliós –, szándékosan rontották a rossz pénzügyi helyzetet és a szolgáltatás ellátásának biztonságát. A céget ráadásul jogosulatlan áfa-visszaigénylés miatt csaknem egymilliárdos viszszafizetendő adó is fenyegeti.
Páva Zsolt, Pécs polgármestere közleményben szögezte le, azonnali intézkedéseket vár a cégvezetéstől, s azt, hogy dolgozzanak ki stratégiát a működtetés biztosítására. Ugyanakkor szerinte azt is vizsgálni kell, hogy az önkormányzat százszázalékos tulajdonában lévő Tüke Busz Zrt.-t hogyan lehet bevonni a stabilizálásba. Az utóbbi – egyelőre üres – céget tavaly decemberben hozta létre az önkormányzat, hogy akár e vállalattal is le tudja folytatni az évek óta húzódó buszbeszerzéseket, s ha minden kötél szakad, akkor Tüke Busz Zrt. át is veheti a tömegközlekedési feladat ellátását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.