Bajban van a hazai ipar?

Hírösszefoglaló
2011. 08. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az év első hat hónapjában 8,1 százalékkal bővült a magyar ipar termelése az előző évhez képest, igaz viszont, hogy júniusban 1,4 százalékkal alatta maradt az előző év hasonló adatának az ipar kibocsátása. Az előző hónaphoz viszonyítva immár második hónapja tart a visszaesés, a májusi 0,8 százalék után júniusban újabb 0,6 százalékkal kevesebb termék kertül ki a gyárakból, miután az ipari export és a belföldi értékesítés egyaránt csökkent – áll a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb jelentésében.
Az MTI által megkérdezett elemzők egyetértettek abban, hogy az év első felének növekedési üteme nem tartható, éves szinten 4,8-6,5 százalékra lassul az ipari termelés bővülése. Jobbágy Sándor, a CIB Bank elemzője a mostani csökkenést – a feldolgozóipar 2,1, az exportértékesítés 1,2 százalékkal esett vissza – mutató adatokat elemezve attól tart, hogy a korábbi hónapok két számjegyű exportnövekedése részben a felhalmozott készletek értékesítésének köszönhető. Török Zoltán, a Raiffeisen vezető elemzője aggasztónak tartja, hogy az export negyedét adó számítógép, elektronikai, optikai gyártás kibocsátása 26 százalékkal esett vissza. Mindezeket figyelembe véve az elemző júliusban és augusztusban még 4-5 százalékos termelésbővülésre számít, az év hátralévő részében viszont stagnálással számol.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.