Bányák miatt tiltakozó települések

Munkatársunktól
2011. 08. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bányanyitást fontolgat több vállalkozó az energiahordozók drágulása miatt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ugyanakkor több település tiltakozik ez ellen – írta az Észak-Magyarország.
Néhány társaság több létesítmény, külszíni és mélyművelésű szénbányák megnyitását tervezi a borsodi szénmedencében, de erről egyelőre nem kérdezték meg a lakosságot. A területileg illetékes bányakapitány az Észak-Magyarország című regionális lapnak elmondta: a megyében kisebb szénbányák engedélyeztetési eljárása bár tart, de olyan mélyművelési bánya nyitására senki sem kért engedélyt, amely jelentős munkaerőt foglalkoztatna. A cikk szerint Sajólászlófalva és Sajókápolna között külszíni bányát kíván létrehozni egy társaság. A településeken élők ugyanakkor ez ellen tiltakoznak, mondván: a fejtés a lakóházakhoz közel lenne, a környezeti terhelés megnőne. A bányanyitás miatt szerintük az ingatlanjaik értéke is csökkenne, a szénfejtő ugyanakkor csupán néhány embernek adna munkát.
Az Ózdhoz tartozó farkaslyuki bányatelepen pedig kutatófúrásokra és részben vágathajtásra kapott engedélyt a bánya újranyitását tervező Ózdi Szénbányák Zrt. – olvasható az Észak-Magyarországban.
Korábban a bányacég vezetői úgy nyilatkoztak: a farkaslyuki szénbányában, ha a befektető szempontjából minden kedvezően alakul, ismét megkezdődhet a termelés, amely legalább 1000-1200 embernek adna munkát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.