Barca–Real ezúttal a Szuperkupáért

Munkatársunktól
2011. 08. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rögtön két örökrangadóval, spanyolul El Clásicóval kezdődik a 2011–2012-es spanyol labdarúgó-klubidény. A mellesleg a világ két leggazdagabb futballklubja, a Real Madrid és az FC Barcelona vasárnap és szerdán két felvonásos csatában küzd meg egymással a spanyol Szuperkupáért. A hagyományos idénynyitót valamelyest beárnyékolja, hogy a játékosok szakszervezete sztrájkot szorgalmaz, így bizonytalanná vált, megtartják-e a Primera División jövő hétvégére kiírt nyitófordulóját.
Az előző idényben öt El Clásicót rendeztek, hiszen a két bajnoki meccsen felül a két sztárcsapat a Bajnokok Ligája elődöntőjében és a Király Kupa fináléjában is összefutott. Ha csak pusztán az öt végeredményt tekintjük – a Barca szempontjából a bajnokságban 5-0 és 1-1, a kupában 0-1, a BL-ben 1-1 és 2-0 –, akkor nem nyomasztó a katalánok fölénye. Ám megnyerték a Bajnokok Ligáját és a spanyol bajnokságot, a Real csak a kupagyőzelemmel vigasztalódott.
A Real a nyáron mind a hét felkészülési meccsét megnyerte, de mivel a török Hamit Altintop és Nuri Sahin sérült, az új szerzemények közül csak a portugál Fabio Coentrao kapott bizonyítási lehetőséget. José Mourinho vezetőedző gondjait szaporíthatja, hogy az alapembernek számító Sergio Ramos hátproblémák miatt már a szerdai, olaszországi barátságos mérkőzésen sem lépett pályára.
A túloldalon Josep Guardiola egyelőre legfeljebb annak örülhet, hogy vezetőedzőként – három siker és egy döntetlen mellett – még veretlen a Bernabeuban, a katalánok ugyanis amerikai túrájuk során nemrég a Manchester Unitedtől és a mexikói Chivastól is kikaptak, és csak a szintén mexikói Club Americát tudták legyűrni. A FIFA-aranylabdás Lionel Messi és a chilei Alexis Sanchez a napokban állt edzésbe a Copa America után, Carles Puyol, Gerard Pique, Xavi, Maxwell és Ibrahim Afellay pedig kisebb-nagyobb sérülésekkel küszködik. A Barca-rajongók bíznak benne, hogy a Real elleni csatáig pont kerül Cesc Fabregas átigazolási huzavonájának végére, és a klub korábbi ifi játékosa visszatér az Arsenaltól.
A Szuperkupa első mérkőzését vasárnap 22 órakor rendezik a madridi Bernabeu Stadionban, a visszavágót szerdán 23 órától játszszák a barcelonai Camp Nouban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.