Beavatkozik a svájci jegybank

Hírösszefoglaló
2011. 08. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyeztet a svájci kormány és az ország központi bankja arról, hogy küszöböt határoznának meg, ameddig a frank erősödhet az euróhoz képest. Ez lehetőséget teremtene ahhoz, hogy szükség esetén a svájci bank intervenciót hajthasson végre a frank gyengítése céljából – közölte a SonntagsZeitung című svájci hetilap. A svájci kormányhoz és a központi bankhoz közel álló források szerint az ezzel kapcsolatos tervek már elkészültek. A hetilap úgy tudja, hogy a kormány szerdai ülésén kerül szóba a kérdés, és támogatja majd az elképzelést. Megvalósulása mindenképpen a gazdaság érdekében állna, mivel az utóbbi időszakban jelentősen megdrágult frank komolyan visszafogja a svájci kivitelt, ami a gazdaság egyik fő motorja. A hetilap értesülése szerint a svájci bank – legalábbis első körben – valamivel 1,10 frank/euró fölött húzná meg azt az árfolyamot, ameddig a frank erősödhetne. Ha átlépné ezt a szintet, a bank intervenciót hajtana végre. A SonntagsZeitung szerint az intervenciós határt 1,10-1,15 frank/ euró szinten húzná meg az Economiesuisse és 1,40 franknál a svájci szakszervezetek szövetsége.
Itthon közben több bank is meghosszabbította a nyitva tartását a hét végén, hogy tájékoztassa az ügyfeleket az árfolyamrögzítésről. Nem volt roham a pénzintézeteknél, sokan a svájci frank árfolyam-ingadozása miatt még kivárnak. A bankok úgy vélik, meglehet, hogy a hitelesek 50-70 százaléka is élni fog az árfolyamrögzítés lehetőségével.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.