Bebiztosították a botrányt a Szigeten

Senki nem tárgyal senkivel a Sziget Fesztivál idejére és helyszínére jogszerűen bejelentett tüntetésről, a botrány garantált – derül ki  összeállításunkból. A fesztivál szervezői a rendőrségre hárítják a felelősséget, a demonstrálókat terroristákhoz hasonlítják, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom „ellenállást” szervez.

2011. 08. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyetlenegy embert sem engedünk be a Hajógyári-szigetre bérlet, jegy vagy tiszteletjegy nélkül, még akkor sem, ha arra hivatkozik, hogy tüntetni jön – jelentette ki lapunknak Gerendai Károly (képünkön). A Sziget Kulturális Szervezőiroda ügyvezetője azután, hogy patthelyzet alakult ki az augusztus 5-én kezdődő fesztivál fő helyszínére, a nagyszínpad előtti területre jogszerűen meghirdetett tüntetés ügyében, elmondta: a szervezők nem vállalnak semmilyen felelősséget egy esetleges botrányért. Kérdésünkre, hogy leülnek-e tárgyalni az ügyben a januárban a tüntetést még mint közterületre magánszemélyként bejelentő Gyimesi Zoltánnal, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) tagjával, a főszervező leszögezte: „ahogy terroristákkal sem tárgyalunk, úgy a tüntetést meghirdetőkkel sem. Nem akarunk precedenst teremteni, efféle indokokkal a jövőben bárki megtorpedózhatná a Sziget Fesztivált.” – Az esetleges botrányt, illetve azt, hogy ne csaphassanak fel az indulatok a Szigeten vagy akár a bejáratnál, a rendőrségnek kell megelőznie. Már tárgyaltunk a Budapesti Rendőr-főkapitánysággal (BRFK), ahol későbbre ígértek választ az ügyben – tette hozzá Gerendai.
A BRFK sajtóügyeletén viszont arról tájékoztatták lapunkat, a magas benzinár ellen januárban bejelentett tüntetést tudomásul vették, a rendőrségnek jelenleg nincs dolga. – A BRFK munkatársai mindig kint vannak a fesztiválon, fellépünk az esetleges törvénysértések ellen – közölte lapunkkal Horváth Katalin Fanni rendőrségi szóvivő.
A bejelentő a magas benzinár elleni tiltakozás ürügyén egy joghézagot használ ki azzal, hogy a januárban közterületként funkcionáló szigetre bejelentett tüntetését a rendőrség tudomásul vette, a fesztiválszervezők viszont áprilisban jutottak hozzá a területhasználati engedélyhez. A tüntetés szervezőjét, Gyimesi Zoltánt nem sikerült elérnünk. Gerendai Károly viszont a Hvg.hu-nak úgy nyilatkozott, „sok ezer olyan külföldi antifasiszta lesz a rendezvényen, akik ahhoz vannak szokva, hogy örömmel ütközzenek meg a szélsőjobbos szervezetekkel”. Lapunknak ezt úgy magyarázta, hogy a tapasztalatok szerint a fesztiválokat inkább látogatják az antifasiszták, antirasszisták. – Amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten: élünk törvény adta jogunkkal és mozgósítjuk a magyar nemzeti ellenállást a törvényesen bejelentett tüntetésre – olvasható a HVIM tegnapi közleményében.
A Szigetre tervezett és biztonsági szempontból kétséges 30 méter magas torony ügyében a szervezők úgy tudják, a kérelmező Vodafone és az eljáró XI. kerületi hatóság az építési engedélyről egyezségre jutott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.