Berlin Koszovó integritása mellett

Hírösszefoglaló
2011. 08. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Koszovó szuverenitása és integritása nem tárgyalási téma, és a balkáni határok véglegesek – jelentette ki Guido Westerwelle német külügyminiszter pristinai sajtóértekezletén azt követően, hogy befejezte megbeszéléseit Hashim Thaci koszovói miniszterelnökkel. A német diplomácia vezetője tegnap délelőtt érkezett Pristinába, ahol elsőként Atifete Jahjaga koszovói elnök, majd Hashim Thaci miniszterelnök fogadta őt. „Az észak-koszovói válság rendezéséről szóló megállapodáshoz valamennyi érintett félnek tartania kell magát, és a Pristina és Belgrád közötti dialógust lehetőleg mielőbb folytatni kell” – idézte az MTI Westerwellét.
Közben Boriszlav Sztefanovics, a szerb–albán párbeszédben részt vevő belgrádi küldöttség vezetője azt mondta, az észak-koszovói válságnak vége, de Belgrád nem engedheti meg, hogy Pristina kiépítse saját intézményeit a szerbek lakta térségben, sem pedig azt, hogy Szerbiát kipenderítsék Koszovóból. Belgrád és Pristina a múlt pénteken a NATO közvetítésével megállapodást kötött, amely értelmében a határállomások katonai biztonsági övezeteknek tekintendők, és ott KFOR-békefenntartók teljesítenek majd szolgálatot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.