Bevásárolt a keresőóriás

Hírösszefoglaló
2011. 08. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Részvényenként negyven dollárt, azaz a pénteki tőzsdei záróárnál 63 százalékkal magasabb árat ajánlott a Motorola Mobility részvényeiért tegnap a Google – tudósított a távirati iroda. A Motorola mobilgyártó leányvállalatáért így összességében 12,5 milliárd dollárt hajlandó fizetni a keresőóriás. A mostani akció nemcsak a Google legnagyobb eddigi „bevásárlása”, de a szektor idei legnagyobb üzlete, hiszen jelentősen megelőzi a Microsoftot, amely 8,5 milliárd dollárt fizetett az év első felében a Skype-ért. Az amerikai Fortune magazin szerint a tény, hogy a Google hajlandó volt részvényenként ekkora felárat kifizetni a mostanában nem igazán sikeres vállalkozásért, azt mutatja, hogy a kereső szoftvereiről ismert cégbirodalom valóban nagy szeletet szeretne kihasítani az Apple okostelefon-portfoliójából. (A Motorola mobilpiaci részesedése a 2006-os 24 százalékról 2009-ig tíz százalék alá csökkent.) A Google bejelentése szerint a Motorola leánycége nem olvad be, hanem önálló egységként működik tovább. Ahogy az elmúlt egy évben, a tulajdonosváltást követően is a Google-féle androidos operációs rendszert alkalmazzák a mobil készülékeknél, s továbbra is nyitott, szabadon fejleszthető rendszer marad. Az ügyletet várhatóan a jövő év elejéig véglegesítik, életbelépéséhez ugyanis az amerikai versenyfelügyelet hozzájárulása is szükséges.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.