Bocsánatkérésnél többet várnak Izraeltől

Hírösszefoglaló
2011. 08. 31. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elégtelennek minősítette az egyiptomi kormány az öt egyiptomi rendőr lelövése miatt hangoztatott izraeli sajnálkozást; Kairó korábban közölte, hogy a csütörtöki incidens miatt hazarendeli nagykövetét a zsidó államból.
Az egyiptomi kormány közleményében úgy vélekedett: első ránézésre kedvező az izraeli álláspont, de (a sajnálkozás) mégsem áll arányban az incidens súlyával. Kairó mindazonáltal üdvözölte Izrael azon kezdeményezését, hogy folytassanak le közös vizsgálatot a történtek feltárására.
Az egyiptomi rendőrök halálának körülményei máig tisztázatlanok. A nyolc izraeli életet követelő, csütörtöki eilati merényletek után az izraeli hadsereg és a biztonsági erők hajtóvadászatot indítottak a feltételezett elkövetők – a Népi Ellenállás Bizottságai nevű, a Gázai övezetben működő radikális palesztin csoport tagjai – ellen. Az egyik akcióban az izraeli–egyiptomi határon csütörtök este tűzpárbaj robbant ki az izraeli erők és az üldözött fegyveresek között. Azt még nem tudni, hogy az egyiptomi rendőröket tévedésből vagy szándékosan lőtték-e le, esetleg kereszttűzbe kerültek. Egyiptom szombaton közölte, hazarendeli izraeli nagykövetét mindaddig, amíg Izrael ki nem vizsgálja a történteket, és bocsánatot nem kér. Az eszkaláció veszélyét jelezte, hogy amikor az egyiptomi rendőrök halála miatt szombat este több mint ezren tüntettek Kairóban az izraeli nagykövetség előtt, az egyik résztvevő felmászott az épület tetejére, s az ott lengedező izraeli zászlót egyiptomira cserélte.
Közben Hamász-vezetők és fegyveresek tucatjait, mintegy 120 főt vett őrizetbe az izraeli hadsereg Ciszjordániában azután, hogy a palesztin iszlamista szervezet fegyveres szárnya felmondta az egyoldalúan kihirdetett tűzszünetet és rakétákat lőtt ki a Gázai övezetből Izraelre. Az övezetből induló rakétatámadások vasárnap is folytatódtak, négy nap alatt több tucat rakéta csapódott be Izraelben, néhányukat sikeresen megsemmisítették az új, Vaskupola elnevezésű ellenrakéta-rendszerrel.
A zsidó állam hadserege légitámadásokat is végrehajtott a Gázai övezetben megtorlásképpen, tegnap ezeket ítélte el az Arab Liga, felszólítva a nemzetközi közösséget, hogy gyakoroljon nyomást Izraelre. A szervezet elítélte az egyiptomi erők ellen elkövetett izraeli agreszsziót is, és támogatásáról biztosította a palesztin állam kikiáltásának tervét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.