Bösztörpusztán találkoznak a magyarok

Immár harmadszor rendezi meg a Magyarok Szövetsége Kunszentmiklós-Bösztörpusztán a magyarok országos gyűlését. Az elmúlt években ez az önkéntes felelősségvállaláson alapuló rendezvény Magyarország legnagyobb ingyenes szabadtéri rendezvényévé nőtte ki magát.

Vass-Gabay Dorka
2011. 08. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét összegyűlnek a magyarok a ma kezdődő háromnapos bösztörpusztai rendezvényen, ahol a magyar emberek megmutathatják hagyományaikat, szokásaikat, múltjukat, jelenüket, jövőbeli terveiket, valódi önmagukat. A rendezvény egyik legfontosabb feladata, hogy az összmagyarság testi, lelki, szellemi értékei és az azokat közvetítő emberek találkozhassanak egymással. Több száz előadó, múzeumok, magyar találmányok, kiállítások, mesesátor, gyermekfoglalkoztató, versenyek, koncertek, kézművesvásár teszik valódi családi kikapcsolódássá a bösztörpusztai eseményeket.
A magyarok országos gyűlésén csak magyar termékek és a magyar műveltség értékei mutatkoznak meg a nagyközönség előtt, fogalmazott lapunknak a rendezvény sajtófőnöke. Varga László elmondta: a szervezet megalakulása óta törekszik arra, hogy a Kárpát-medencében visszatérjünk az önellátó élelmiszer-termelésre. – A kiváló termőföld olyan adottság, mellyel nem szabad nem élni. Ha a gyenge minőségű, drága, multiknál kapható termékek helyett saját magunk termelte zöldséget vagy gyümölcsöt fogyasztanánk, nemcsak egészségesebben táplálkoznánk, de a pénz is helyben maradna – fogalmazott a sajtószóvivő. Kiemelte: a legfőbb cél a nemzeti összefogás erősítése, erről számos előadást is tartanak majd a hétvégén. – 60 évet kell kitörölni az emberekből. Meg kell mutatni, hogy kuncsorgás, segélyen élés helyett büszkén eltarthatjuk a családunkat munkával.
Bösztörpuszta neve 2008-ban vált országos hírűvé, amikor első alkalommal rendezték itt meg a kurultaj törzsi gyűlést. A Magyarok Szövetsége által megrendezett országos találkozónak tavaly kétszázezer, előző évben negyedmillió látogatója volt.

Ünnepi kenyérsütés. Az államalapítás ünnepén szegik meg Pécsett azt az óriási kenyeret, amelyhez csaknem háromszáz hazai és határon túli helységből érkezett a búza. Készül még négyezer cipó, amelyeket augusztus 20-án lehet megvásárolni a pécsi Sétatéren. Az így befolyt összeget a Pécsi Jótékony Nőegylet kapja, amely a „Nekem nincs ebédem” gyermekétkeztetési programra fordítja. Az ötletgazda Korinek László jogászprofesszorral közösen tartott tegnapi sajtótájékoztatón Páva Zsolt, Pécs polgármestere köszönetet mondott a közreműködő cégeknek és szervezetnek. Mint mondta, a nemzeti összetartozás különleges megközelítése a kezdeményezés, és szeretné, ha minél többen részt vennének az ünnepségen. A beérkezett közel tíztonnányi gabonából – várhatóan – öt tonna a Böjte Csaba atya által vezetett dévai Szent Ferenc Alapítványhoz is eljut. A számítások szerint ez a mennyiség 2500 gyermek egyévi kenyéradagjához elegendő. (B. M. C.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.