Budaival találkozik az Alcoa-vezér

2011. 08. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amagyar törvények és jogszabályok tiszteletben tartásával működött mindenkor és működik az Alcoa-Köfém Kft. Magyarországon – olvasható a székesfehérvári székhelyű, spanyol tulajdonú cég közleményében. Ezzel múlt heti írásunkra reagáltak, amelyben Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos jelentését idézve arról számoltunk be, hogy miközben a társaság két és fél milliárd forintnyi állami támogatást kapott egy 2005-ben kötött szerződés alapján munkahelyteremtésre, aközben csaknem ezer munkavállalót elbocsátott. Így a vállalat 2677 helyett jelenleg csupán 1692 embert foglalkoztat a kormánybiztos jelentése szerint. Budai Gyula ezért arra kérte Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert, kezdjen tárgyalásokat a cég vezetésével, és szorítsa rá őket arra, hogy az állami milliárdokért cserébe teljesítsék vállalt kötelezettségeiket.
Az Alcoa közleményében az áll: a támogatási szerződésben vállalt kötelezettségeiket maradéktalanul teljesíteni kívánják. Megjegyezték: lapunk írása több hibát tartalmaz, de hogy melyek ezek, arra nem tértek ki.
Forgó Béla, az Alcoa-Köfém vezérigazgatója a Fejér Megyei Hírlapnak elismerte: valóban volt létszámleépítés a vállalatcsoport egyik móri cégénél, de állítása szerint ők nem tartoznak a megállapodás hatálya alá. További elbocsátásokról nem beszélt a vezérigazgató. Hozzátette: ők is támogatják az átláthatóságot és a szigorú elszámolást.
Budai Gyula a Magyar Nemzetnek elmondta: Forgó Béla találkozót kért tőle, és ennek eleget téve holnap fogadja őt a hivatalában. A találkozón a vezérigazgató elmondhatja a kormánybiztosság vizsgálatával kapcsolatos észrevételeit, amelyekre már csak azért is nagyon kíváncsi, mert a vizsgálatot közhiteles céginformációkra, minisztériumoktól kapott adatsorokra támaszkodva készítették – fogalmazott a kormánybiztos.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.