Büntethetőségi korhatár: szavazás a leszállításról?

Bodacz Balázs
2011. 08. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országos Választási Bizottság (OVB) hitelesítette azt az országos népszavazás megtartására irányuló kérdőívet, amely a büntethetőségi korhatár leszállítására vonatkozik. A feltenni szándékozott kérdés a büntető törvénykönyv (Btk.) azon rendelkezését változtatná meg, amely szerint „nem büntethető, aki a cselekmény elkövetésekor tizennegyedik életévét nem töltötte be”. Ezt venné át a „nem büntethető, aki a cselekmény elkövetésekor tizenkettedik életévét nem töltötte be”. Referendum akkor lehet, ha kétszázezer aláírást összegyűjtenek. Ezután írható ki ügydöntő népszavazás, ami érvényes és eredményes, ha a választásra jogosultak több mint fele részt vesz rajta. Enélkül is lehet érvényes és eredményes, ha a választásra jogosultak negyede plusz egy fő egy irányba mutató voksot ad le.
Ám könnyen lehet, hogy nyitott kapukat döngetnek. A kormányfő ugyanis egy februári Facebook-bejegyzésében arról írt, hogy a közigazgatási és igazságügyi tárca dolgozik az új Btk. előkészítésén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.