Civitas Cinemissima

Szűk másfél évvel a patinás soproni Elit mozi bezárása után, helyi civilek összefogásából nyár közepén létrejött egy hiánypótló egyesület. A Filmklub Sopron a hasonló helyzetbe jutott, az artmozik támogatásának visszaesésével saját filmszínház nélkül maradt városok filmrajongóinak is jó példát kínálhat. A civil kurázsiból életre hívott mozipótló filmes fórum első rendezvényét a hét végén tartották. A visszajelzések azt mutatják, az ötlet jól vizsgázott.

Klementisz Réka
2011. 08. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha nincs mozink, vetítünk magunknak! – szólhatna akár a Filmklub Sopron mottója, s a soproni kezdeményezés lényege tulajdonképpen nem is bonyolultabb. Ötszázan gyűltek össze a hét végén az egyesület első önálló vetítésén a Központi Bányászati Múzeumnak helyet adó Esterházy-palota udvarán, pedig a szervezők nem csaptak nagy hírverést a koncertekkel, divatbemutatóval kísért eseménysorozatnak; az ötlet soproniak fejéből pattant ki, helyi igényekre igazítva, a helyiekért. A szervezés folyamatát az egyesület Facebook-oldalán (www.facebook.com/filmklubsopron) lehetett nyomon követni.
Dr. S. Kárpáti György orvos, független filmes, Nagy Ádám filmtörténész és Sommer Klaus filmrajongó és rendezvényszervező olyan fórumot akart teremteni a nyolcvanöt év után bezáratott Elit mozi miatt keletkezett űr betöltésére, amely kielégíti a friss, minőségi art- filmekre éhes soproniak igényeit, de túl is mutat egy egyszeri nyári vetítéssorozat keretein. Június 30-án egyesületet alapítottak azzal a céllal, hogy összefogják a régió filmeseit, akik számára bemutatkozási lehetőséget is kínálnának a jövőben a Filmklub Sopron által szervezett vetítéseken.
Zászlajukon egy szó áll, regionalitás, és túl a divatos szólamokon, komolyan is gondolják. Hollywoodi mainstream alkotások helyett európai filmekkel, illetve rövid- és animációs mozikkal szeretnék kielégíteni a soproniak filméhségét, és azt remélik, a filmekkel egyszerre több generációt elérnek majd a szomszédos országokból is. – Nem csupán az artmozik közönségét kívánjuk megszólítani, olyan filmek vetítését is tervezzük, amelyek terjesztési problémák miatt eddig nem juthattak el Sopronba – nyilatkozta lapunknak Sommer Klaus. A szervezők összefogtak a Busho (Budapest Short Film Festival) gárdájával és a mozinettel, így kerülhetett az első próbahétvége programjába Ferzan Ozpetek Szerelem, pasta, tenger című filmje és Fliegauf Benedek Womb című mozija mellé több rövid- és animációs film is.
A filmklub ötletgazdája, Sommer Klaus már felvette a kapcsolatot több térségi filmfesztivállal (Pozsony, Bécs, magyar filmszemle, Diagonale Graz, Vilnius, Sofia), és mint lapunknak elmondta, bízik abban, hogy a Filmklub Sopron hosszú távon országos és regionális események kísérő- és partnerrendezvénye lehet.
A szervezők ősszel folytatják a vetítést, amelyre a jegyeket a mostani pozitív tapasztalatok alapján, a regionalitás jegyében a soproni helyi fizetőeszközzel, kékfrankkal is megválthatják az érdeklődők.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.