Csepel: egyelőre nincs gyanúsított

Nem kívánja kommentálni a Nemzeti Nyomozó Iroda a csepeli gyilkosságok ügyében megjelent újabb sajtóhíreket. A bűncselekményeknek továbbra is hat terheltje van, de emberöléssel még senkit nem gyanúsítottak meg.

Csibra Tibor
2011. 08. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is hat terheltet hoznak összefüggésbe a hatóságok a múlt héten Budapesten, a csepeli városrészben kihantolt négy áldozat halálával, de a gyilkosságoknak egyelőre nincs gyanúsítottja, és a holttesteket sem azonosították még a szakértők – közölte lapunkkal a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI). Tegnap több lap arról írt, hogy az ismeretlen sértettek egyikét nem ölték meg, hanem fagyálló folyadékot ivott, és ezért vesztette életét. A cikkek szerint a csepeli erdőben élő hajléktalanok nem akarták értesíteni a hatóságokat a történtekről, hanem maguk temették el a szerencsétlenül járt embert. Később egyik társuk zsarolni kezdte azokat, aki részt vettek az illegális temetésben, ezért őt halálra szurkálták a többiek, és az állítólag mérgezésben elhunyt ember mellett elhantolták.
Az NNI tegnap közölte: nem kívánnak reagálni az említett találgatásokra, és a szakértői jelentésekre várnak. A rendőrség szombaton ismertetett álláspontja változatlan az ügyben, a szakemberek továbbra is úgy tartják, hogy valamennyi sértett bűncselekmény áldozata lett. Csizner Zoltán, az NNI igazgatója a hétvégi tényközlő nyilatkozatában kijelentette, hogy a csepeli gyilkosságok mögött a sértetti és az elkövetői oldalon is hajléktalanok állnak. A hatóság tavasz óta tud arról, hogy a Csepel-sziget északi részén egy nagyobb hajléktalankolónia él, amelynek egy része szervezett bűnözésből tartja fenn magát. A nyomozók április közepén három embert fogtak el a Francia-öböl környékén, akik korábban több kocsmát, kisebb üzletet raboltak ki fegyverrel a kerületben, ők hónapok óta előzetes letartóztatásban vannak. Két hete történt az az eset, amely végül fényt derített a csepeli hajléktalanok egy részének viselt dolgaira. Egy, a fővárosban élő székely fiatalembert ismerőse kicsalt a telepre, hogy ott meglátogassák utóbbi cigány ismerőseit. A lapunknak nyilatkozó M. M. elmondta, hogy először szerbnek hitt barátjával közölte, aznap kapott fizetést a munkahelyén. Az azóta sem tisztázott nemzetiségű ismerős, és a cigányok kötéllel fojtogatni kezdték M. M.-et, aki eszméletét vesztette, a rablók elvették tőle bankkártyáját, telefonját, majd egy előre kiásott gödörben nyakig elásták, miután végtagjait hátul összekötözték. Őrzését két kutyára bízták, majd a támadók a bankkártyával elindultak, hogy felvegyék vele a sértett pénzét. M. M. ki tudta ásni magát a sírból és elmenekült, majd később értesítette a hatóságokat. A nyomozók a személyleírás alapján őrizetbe vették a rablókat, majd a délszláv férfi közölte a rendőrökkel, hogy négy elásott holttestet tud megmutatni nekik a csepeli erdőben. Csizner Zoltán közlése szerint az áprilisban, illetve a napokban letartóztatott terheltek mindegyikének köze van a gyilkosságokhoz, de azokkal még senkit nem gyanúsítottak meg.
A szerbnek hitt férfi kihallgatásakor macedónnak vallotta magát, de okmányai nincsenek, információink szerint jól beszél magyarul, őt először V. Lászlóként említette a sajtó. A 39 éves terhelt neve valószínűleg Aleksandar Mencev vagy Mecev, a macedón hatóságok azonban lapunkkal közölték: nem tudnak ilyen emberről. Az Alo! című szerb bulvárlap szerint a gyanúsított magyar állampolgár, és a korábbi hírekkel ellentétben nem szolgált a hírhedt Arkan szabadcsapatában a délszláv háborúban. A Hír TV tegnap bemutatta azoknak az ipari kameráknak a felvételeit, amelyek megörökítették M. M. menekülését a területről, illetve azt, amikor segítséget kért egy közeli üzletben. Úgy tudjuk, ezeket a rendőrség nem foglalta le bizonyítékként az ügyben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.