Csökkentek a bíróságok terhei

Munkatársunktól
2011. 08. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentősen mérséklődött tavaly a bíróságok terhelése a nem peres eljárások számának csökkenése miatt – adta hírül a birosag.hu. A megyei bíróságok elnökei tavaly két bíró esetében javasolták jogerős fegyelmi büntetésként a bírói tisztségből való felmentést. A statisztikák szerint 2010-ben összesen 1 358 523 ügy érkezett az ország bíróságaira, ami a 2009. évinek a 86,3 százaléka. Az összes ügyből mintegy 825 ezer a helyi bíróságokra érkezett, 430 ezer a megyei bíróságok elsőfokú tanácsaihoz, 73 ezer pedig fellebbezések folytán a megyei bíróságok másodfokú tanácsaihoz.
Az internetes oldal szerint a főváros helyi bíróságain érezteti hatását leginkább az a jogszabályi változás, amely szerint a nem peres ügyek egyik jelentős csoportját, a fizetési meghagyásokat jobbára már közjegyzők intézik. Itt egyharmados a csökkenés, a tavalyi ügyérkezés mindössze a 67,3 százaléka az azt megelőző évinek.
Az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsnak (OIT) a bíróságok tavalyi évéről szóló, napokban a parlamenthez benyújtott beszámolója szerint azonban a fővárosban és Pest megyében a többi 18 megyéhez képest évek óta kimagaslóan nagy az ügyhátralék az első- és másodfokú eljárásokat, a polgári és büntető ügyszakot tekintve is. A legalacsonyabb bírói alapilletmény tavaly bruttó 356 ezer forint volt.
Az öt ítélőtáblán a különböző ügyszakokban 2009-hez képest 2010-ben jobbára nőtt az érkezések száma, leszámítva a gazdasági pereket. A legnagyobb arányú, egyharmados növekedés a kizárólag a Fővárosi Ítélőtáblán tárgyalt közigazgatási pereknél figyelhető meg, de az ugyancsak idetartozó katonai pereknél is hasonló mértékű, 28 százalékos volt a növekedés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.