Csúszik az önkormányzati törvény

Ma mégsem kerül a kormány elé az új önkormányzati törvény tervezete – tudta meg lapunk. A csúszást az állam és az önkormányzatok közötti feladatmegosztásról szóló politikai egyeztetések okozhatják.

Szilágyi Richárd
2011. 08. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyon meglepődnék, ha a kormányülés szerdai napirendjén szerepelne az új önkormányzati törvény tervezete – mondta lapunknak egy neve elhallgatását kérő kormányzati tisztviselő. Korábban megírtuk, a kabinet ma tárgyalhatja első olvasatban az új önkormányzati törvény koncepcióját. Ezt erősítette meg tegnapi cikkében a Magyar Hírlap, pedig azóta változott a menetrend. Egy másik forrásunk arról számolt be, hogy a hétfőre tervezett közigazgatási államtitkári egyeztetés is elmaradt. – Ennek a jóváhagyása nélkül pedig nem kerülhet a kormány elé a tervezet – emlékeztetett.
Az eredeti tervek szerint a kabinet mai ülésén tekintették volna át, miként állnak a különböző stratégiai területeket (egészségügy, oktatás, szociális ellátás, kommunális szolgáltatások) érintő feladatmegosztással. – A csúszást most éppen az ezzel kapcsolatos politikai egyeztetések során felmerült pontosítások okozzák – mondta forrásunk, de további részleteket nem árult el. Ugyanakkor hangsúlyozta, a politikai egyeztetések miatti csúszás nem veszélyezteti az őszi jogalkotási menetrendet, a törvényjavaslat szeptemberben vagy októberben mindenképpen az Országgyűlés elé kerül. Ismeretes, az új önkormányzati törvény egyik sarkalatos pontja, hogy az önkormányzati feladatok részlegesen átkerülnek az államhoz.
A kormány részére készített koncepcióban az is szerepel, hogy a jegyzői hivatal és a polgármesteri hivatal szétválik, a 160-180 tervezett járás – amelyek határait „összefésülik” majd az új választókerületek határaival – az államigazgatás bázisai lesznek, míg a megyék fenntartói szerepe megszűnik, és a fejlesztési egységek szerepét töltik be.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.