Drámai lefaragások az olaszoknál

Munkatársunktól
2011. 08. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem vagyok az adók pártján, az egész eddigi politikai pályafutásom erről szólt – sajnálkozott egy tegnapi sajtótájékoztatón Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök, akit a 195 milliárd eurónyi, három évre bevezetett megszorítócsomag miatt rengeteg bírálat ér. A mediterrán államban példátlan nagyságú a most bejelentett költséglefaragás, amely jelentős adóemelést is tartalmaz. Az öt százalékra rúgó, úgynevezett szolidaritási adót minden magánszemélynek be kell fizetnie, aki évi nettó 90 ezer eurónál többet keres. Az olasz pénzügyminisztérium számításai szerint több mint félmillió állampolgárt érint az új adónem, amely a magas keresetű állami vezetőkre és a kimagasló nyugdíjúakra is vonatkozik. Emellett megduplázzák a tőkebefektetések hasznára kivetett adó mértékét, és növelik a szerencsejátékra, a dohányra és az energiaszektor szereplőire vonatkozó különadók kulcsát is.
A csomaggal a minisztériumoktól nyolcmilliárd eurót vesznek el, csökkentik a politikusok és az önkormányzati tisztségviselők fizetését, a közalkalmazottak egy részétől pedig elvonják a tizenharmadik havi bért. 2016-tól fokozatosan bevezetik a nők nyugdíjkorhatárának emelését 60-ról 65 évre, ami óriási felháborodást váltott ki. A kormány a 2500 milliárd euróra taksált feketegazdaság kifehérítéséből is megpróbál bevételre szert tenni a hatékonyabb és sűrűbb adóellenőrzések révén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.