Életre kel Marko szerb Bambi parkja

Feléled a pozsarevaci Bambiland. A Disneyland mintájára több mint tíz évvel ezelőtt megépített, 2,5 hektáron elterülő szabadidő-komplexumot Milosevics fia, Marko álmodta meg, s 700 ezer akkori német márkát áldozva rá fel is építtette. Pozsarevac, Szlobodan Milosevics kelet-szerbiai szülővárosa ingyen bocsátotta az akkori idők legjelesebb vállalkozójának rendelkezésére a nagy kiterjedésű építési területet. Ebből fél hektár a Bambilandé.

Sebestyén Imre
2011. 08. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Maga az építkezés a NATO-bombázások idején zajlott – aminek jelképes jelentőséget is szántak –, s még a légiriadók idején is az építőhelyen maradtak a munkások. 2000. május elsején kezdte meg ünnepélyesen működését, s még az év októberében összeomlott a Milosevics-rezsim.
Milosevics bukása, majd Hágába szállítása merőben más helyzetet teremtett az ilyen jellegű létesítmények működéséhez. Már a következő években firtatni kezdték az építésre szánt pénzek eredetét. Állítólag Mihalj Kertesz, Milosevics hű embere, a jugoszláv vámhivatal igazgatója is pénzt adományozott, mégpedig az üzemanyag-csempészésből (Milosevics rezsimjét, expanziós politikáját kőolajembargóval is büntették), Marko Milosevicset pedig cigarettacsempészéssel vádolták meg. Az ezekből a félig-meddig legálisnak számító – az embargót kijátszó – tevékenységekből származó nem kis pénzekből szintén jutott a pozsarevaci befektetésekre. A Milosevics családnak egyébként nem ez volt az egyetlen beruházása Pozsarevacon. Ott működött annak idején a híres-neves Madonna diszkó – ugyancsak Marko Milosevics tulajdona –, amely a legkorszerűbb berendezésekkel volt akkoriban ellátva, s amely szintén márkaszázezrekbe került.
Az elnök fia jelenleg anyjával, Mirjana Markoviccsal, a hágai cellájában elhunyt Milosevics özvegyével Oroszországban él, ahol tulajdonképpen védelmet élvez a szerb igazságszolgáltatással szemben, amely úgy tűnik, nem is nagyon törekszik bíróság elé állíttatni a Milosevics család nyilvánvaló törvénytelenségeket elkövető tagjait.
A Bambiland (nevét a bájos őzike Disney-mesefigura ihlette) már sok éve nem működik. Területét felverte a gaz, létesítményeit, berendezéseit kikezdte az enyészet.
Most Pozsarevac város ezt a szabadidőközpontot szeretné felújítani sportpályáival, medencéjével és az úgynevezett Bambi parkkal együtt. Miodrag Miloszavljevics polgármester fejezte ki a pozsarevaciak óhaját, hogy a város átvegye a Bambilandet, amely jelenleg Milosevicsék tulajdonában van. Így az egész szabadidő-komplexum a városé lehet. Az egész központ nagyobbik tulajdonosa, a Bambi Banat már átadta a városnak az ingatlant, mégpedig ingyen. Nem hivatalos információk szerint azonban a Milosevics család százezer eurót kér a Bambilandért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.