Elhúzódhat a csepeli azonosítás

Szakértői jelentésekre vár még a rendőrség a múlt héten Csepelen kiásott négy ismeretlen holttest ügyében, az igazságügyi szakemberek várhatóan csak komoly nehézségek árán tudják majd azonosítani a hajléktalan áldozatokat.

Csibra Tibor
2011. 08. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra sem kommentálja a rendőrség a sajtóértesüléseket a múlt héten Budapesten, a csepeli városrészben megtalált négy holttest ügyében, a történtek eddigi vizsgálatában nem bővült a gyanúsítottak köre, és a gyilkosságokkal sem gyanúsították meg egyik terheltet sem – közölte lapunkkal a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI). Az Index.hu azt írta, hogy a rendőrség már hónapokkal ezelőtt tudott arról, hogy embereket ástak el Csepel északi részén, ahol a Francia-öböl környékén egy nagyobb hajléktalankolónia él. A portál szerint a nyomozók azért nem léptek az ügyben, mert kivártak, hogy fény derülhessen az elkövető, elkövetők kilétére, és az egyik rablóbanda tavasz óta előzetes letartóztatásban lévő tagjától kaptak tippet. A bizarr történethez a rendőrség nem fűzött hozzá semmit, a hatóságnak ugyanaz az álláspontja, mint korábban.
Mint arról beszámoltunk, szombaton Csizner Zoltán, az NNI igazgatója újságírók előtt közölte, hogy a Csepelen megtalált holttestek ügye a sértetti és az elkövetői oldalon is a környéken élő hajléktalanokhoz köthető, a történteknek hat terheltje van, de közülük még senkit nem gyanúsítottak meg emberöléssel, ugyanakkor mindannyian összefüggésbe hozhatók azzal. A hat emberből hármat áprilisban fogtak el, miután azok sorozatban raboltak ki fegyverrel kocsmákat, kisebb üzleteket a kerületben. Csizner Zoltán tájékoztatójából kiderült, hogy a nyomozóknak valóban tavasz óta volt tudomásuk arról, hogy a csepeli hajléktalanok egy része szervezett bűnözésből tartja fenn magát. Továbbra is hírzárlat van érvényben, lapunk rendőrségi forrásból úgy tudja, hogy az utóbb letartóztatott három gyanúsított egyike, a titokzatos délszláv férfi segítette információival a rendőröket, hogy azok megtalálhassák a négy áldozatot rejtő gödröt. Az először V. Lászlóként emlegetett 39 éves férfi valódi neve valószínűleg Aleksandar Mencev vagy Mecevnek, és kihallgatásakor macedónnak vallotta magát. Őt és két cigány társát, egy férfit és egy fiatalkorú nőt azután fogták el, hogy a hajléktalantelepen megkínoztak, kiraboltak és nyakig elástak egy Budapesten élő székely fiatalembert. M. M. ki tudott szabadulni szorult helyzetéből, értesítette a hatóságot, a társaságot az ő személyleírása alapján vették őrizetbe. A délszláv férfinak nincsenek okmányai, beszél magyarul, és olyan hírek röppentek fel a napokban róla, hogy a kilencvenes évek elején a hírhedt Arkan szabadcsapatában harcolt a jugoszláv háborúban. Utóbbi értesülést rágalomnak nevezte a zsoldosvezér egykori helyettese, a szerb parlament jelenlegi tagja, Borislav Pelevic. A szerb és a macedón sajtót élénken foglalkoztatják a Csepelen történtek, a Vecer.com nevű macedón napilap tegnapi írása szerint a két állam belügyminisztériuma felajánlotta segítségét a magyar hatóságoknak a titokzatos férfi személyazonosságának megállapítására.
Az NNI az igazságügyi orvos szakértők jelentésére vár, akiknek vélhetőleg nem lesz könnyű dolguk, amikor azonosítani próbálják az eddig ismeretlen áldozatokat. Szakemberek szerint az aprólékos munkában valószínűleg a sértettek DNS-profiljainak elemzése nyújthat majd segítséget, amelyekkel megállapíthatók lesznek egykori testi adottságaik. Más szakértők úgy vélik, hogy a majdani azonosításhoz azonban szükség lenne az áldozatok korábbi tárgyaira, ruházatára, amelyekből genetikai mintákat lehetne nyerni az összehasonlításhoz. Mivel a rendőrség szerint az áldozatok maguk is hajléktalanok lehettek, nem valószínű, hogy rendszeres orvosi ellátásban részesültek, vérvételre vagy fogászatra jártak volna. Eltűnésüket senki nem jelentette, holmijaikat pedig vélhetőleg úgy hordták szét sorstársaik, hogy talán azt sem tudták, kinek a cipőjét, ruháját vették fel. Az NNI hétvégi közleménye is kitér arra, hogy az otthontalanok szabályozatlan és társadalmi kontroll nélküli életformát folytatnak, a bűncselekményeket nem jelentik a hatóságoknak, saját törvényeik szerint járnak el, a rendőrség szerint ilyen közegben a hagyományos bűnüldözési, bűnmegelőzési tevékenység érdemi folytatása szinte lehetetlen.
A hasonló eseteket megelőzheti az az átfogó, hamarosan kezdődő ellenőrzés, amelyben a hatóságok számba veszik az utcákon, illetve külterületeken élőket, úgy tudjuk a Belügyminisztérium, illetve a rendőrség a napokban számol be a razziák tervéről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.