Elutasított panasz

Nem tartotta megalapozottnak, ezért elutasította a Katonai Főügyészség Gergényi Péter panaszát, amelyet meggyanúsítása miatt terjesztett elő – értesült lapunk. A volt budapesti rendőrfőkapitány ellen a 2006. őszi eseményekkel összefüggésben indult büntetőeljárás, amiért a kivezényelt rendőrök parancsnoki utasításra nem viseltek azonosító számokat.

2011. 08. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elutasította a Katonai Főügyészség a napokban Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitány panaszát, amelyet a meggyanúsításával szemben tett még július közepén – tudta meg a Magyar Nemzet. Értesülésünket a nyomozást végző Debreceni Katonai Ügyészség helyettes vezetője, Kiss Attila alezredes sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta. A volt főkapitányt a rendőrségi azonosító számok 2006. őszi – parancsnoki utasításra történt – levétele miatt hallgatta ki gyanúsítottként a katonai ügyészség július 12-én, és ellenőrzés vagy elöljárói intézkedés elmulasztása lehet a gyanúok. Azért a feltételes mód, mivel a terhére rótt konkrét bűncselekményről sem Gergényi védője, Gulyás Gábor, sem a katonai ügyészség nem nyilatkozott. Gulyás Gábor csupán annyit árult el, hogy védence a gyanúsítás ellen panasszal élt, mert azt megalapozatlannak és törvénysértőnek tartja. Emlékezetes, Gergényi Péter az azonosító jelvények hiányát egy 2006. októberi sajtótájékoztatón cinikusan azzal magyarázta, hogy azok „biztosan leestek”.
Mint arról korábban beszámoltunk, a nyomozásnak a volt főkapitánnyal együtt már összesen három gyanúsítottja van. Márciusban egy rendőrt parancs iránti engedetlenség, áprilisban pedig egy rendőri vezetőt elöljárói gondoskodás elmulasztásának bűntette miatt vontak eljárás alá. Az ügyben Gulyás Gergelynek (Fidesz), a 2006-os hatósági jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság elnökének a feljelentése alapján indult büntetőeljárás.
Gergényi Péter a 2006. őszi brutális rendőri fellépés után nem sokkal Budapestért Díjat vehetett át a Demszky Gábor vezette szabad demokrata–szocialista közgyűléstől, de pályafutása során több elismerést is kapott. A Jobbik a múlt héten kezdeményezte, hogy a főváros vonja vissza Gergényi kitüntetéseit, mivel méltatlanná vált azokra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.