Eredeti ötlet: magyar Globe Színház

A hajdani Globe Színház mintájára kulturális színtér épülhet Révfülöpnél – az alapkoncepció szerint a természetben. A hiánypótló teátrum nemcsak a nyári szezonban vinne művészetet a Balatonhoz, de a tervek szerint év közben is Révfülöp környékének kulturális életét színesítené. Az ötlet turisztikai jelentősége szinte felbecsülhetetlen.

Hegyi Zoltán
2011. 08. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

London lakossága épületes látványban gyönyörködhetett az 1597. esztendő egyik nyári napján. Volt a városban egy fából épült, nagy, kör alakú színház, ahová egyaránt szívesen látogattak el nemesurak és polgárok, hajósok és dokkmunkások. Nos, ezen a napon a színház színészei elkezdték szétszedni a színházat. A bámészkodók érdeklődésére kiderült, hogy a telek tulajdonosa felmondott a színháznak, és kiutasította a társulatot. Majd amikor a színészek nem hagyták abba az épület bontását, bérelt fegyveresekkel támadta meg a társulatot. Ám az utcán összesereglett tömeg sem volt rest, a színház látogatói a színészek mellé álltak, és összecsaptak a fegyveresekkel. A nemesek oldaláról kivillantak a kardok, a matrózok övéből előkerültek a kések, és a színház környéki utcákon parázs összecsapás kerekedett. Közben a színészek csak bontották, egyre bontották a színházat, az épületanyagot ki-ki a saját vállán vitte a város másik végére. Az új telken lázasan folyt az építkezés a nézőközönség lelkes tetszésnyilvánítása mellett. Nemsokára fel is épült a kilenc méter magasba nyúló, 25 méter átmérőjű, hatszögletű épület. Ez ma már történelem, így épült fel a nagy ravasz Shakespeare színháza, a Globe. Jelenleg a világ számos városában működik Globe Színház, de csak városokban. Ezért is valódi és igazi kulturális szenzáció, hogy a Balaton partján hamarosan felépül a földgömbről elnevezett, az eredetivel megegyező módon, fából készülő épület, amely az évente ide látogató több ezer vendégnek nyújt majd minőségi színházi élményt – Sárkány Sándor rendező, díszlettervező, alapító atya elképzelése szerint. Ezen túlmutatóan a befogadó település, Révfülöp kulturális életét is színesítené oly módon, hogy év közben is közvetítene minőségi kultúrát, színházi produkciókat, ifjúsági előadásokat, bábszínházat. Ezzel a Balaton partján egy olyan stúdiószínházi befogadóhelyet is működtetnének, amely egyben kulturális kuriózumként is vonzhatná a közönséget.
Az alapkoncepció az volt, hogy a Globe Színház helyszínének mindenképp a természetben, avagy valamilyen romantikus helyen kellene lennie, és ezt a képet erősítette meg bennük Tim Carroll, a londoni Globe Színház egykori igazgatója is. A világban már felépült Globe Színházak példája megmutatta, egy ilyen létesítmény turisztikai látványosságként is, egyben a település emblematikus megjelenítőjeként is sokat lendíthet a környék ismertségén, látogatottságán. Ha ehhez még hozzátesszük, hogy a Balatonnak jelenleg nincs állandó színháza, hogy az első esős napon kitör a pánik, és hogy évtizedek óta lehetetlen feladatnak bizonyul a már egy hónaposra zsugorodott szezon elnyújtása, az ötlet kulturális és turisztikai jelentősége szinte felbecsülhetetlen – és akkor arról még nem is beszéltünk, hogy az ötlet egyszerűen zseniális. Ezt jelzi, hogy a színházi szakma egyértelműen – és ami még ritkább – egységesen támogatja Sárkány Sándorék törekvéseit. És bár az épület a tervek szerint jövő nyáron nyitja meg kapuit, már a napokban elkezdődik egy fesztivál a révfülöpi Globe Színház felépítéséért, méghozzá a helyszínen. A Semsei-majorban hétfőn Mrozek Mulatság című darabját láthatja a közönség Mucsi Zoltánnal, Scherer Péterrel és Szikszai Rémusszal, a rendező Bérczes László. Másnap Rátóti Zoltán önálló estje következik (Háy János: A bogyósgyümölcs-kertész fia), 20-án Hobo lép színpadra Hármas oltár című önálló estjével, 21-én pedig Szigligeti Ede Liliomfi című darabja zárja a sort, a Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház előadásában, Vidnyánszky Attila rendezésében. Az előadások este fél kilenckor kezdődnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.