Erőszakhullám rázta meg Irakot

A tegnapi nap folyamán több iraki városban is pokolgépes merényleteket követtek el, amelyeknek legalább hatvanheten estek áldozatul. A 2006–2007 között tetőző erőszak intenzitása eddig fokozatosan visszaesett, azonban az elmúlt hónapok során ismét elszaporodtak a halálos merényletek. Az iraki kormány emiatt egyre jobban ragaszkodik a folyamatos leépítés alatt álló amerikai kontingens további munkájához.

Hírösszefoglaló
2011. 08. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Júliussal 2011 eddigi legvéresebb hónapját zárták Irakban, s az országban tapasztalható erőszak – a tegnapi számok alapján – ismét egykori szomorú mélypontjához közeledik. A hét első napján ugyanis országszerte több autóba rejtett pokolgép robbant fel, és robbanó mellényekkel felszerelt öngyilkos merénylők támadtak meg önkormányzati és rendőrségi épületeket, illetve járőröző rendőröket, valamint egy terrorelhárító egységet. Az áldozatok között mégis inkább a civilek vannak többségben. A legvéresebb merénylet a Bagdadtól nagyjából 160 kilométerre, délkeletre fekvő Kút városban történt; legalább negyven halálos áldozatot követelt, és mintegy hatvan sebesült szorult kórházi ápolásra. A város központjában először egy út menti bomba robbant, majd mikor a segítség a helyszínre ért, egy autóba rejtett pokolgép ismét füstbe borította a tömött piacteret. A síita iszlám egyik legszentebb városát, a dél-iraki Nedzsefet is kettős merénylet rázta meg tegnap. A helyi rendőrségi illetékes megerősítette, hogy a támadók kilenc halottat és húsz sebesültet hagytak maguk után. A rendőrségi források beszámoltak a hírügynökségeknek arról, hogy a Bagdadtól északkeletre fekvő Dijala tartomány öt különböző támadást szenvedett el tegnap, az egyik célpont egy önkormányzati épület volt. A biztonsági erők – a beérkezett fenyegetések miatt – ezt követően kénytelenek voltak kiüríteni Bakuba tartományközpont kormányzati irodáját is. Az északi Kirkuk városban járőröző rendőrök ellen követtek el kettős robbantást ismeretlen tettesek, míg a fővárostól északra fekvő Tikrítben szintén ismeretlenek támadtak meg egy terrorelhárító egységet – sikertelenül próbálkozva néhány al-Kaida-tag kiszabadításával.
A hirtelen feléledt erőszak öszszefüggésben van az iraki kormány azon döntésével, miszerint év végi kivonulásuk helyett marasztalni próbálja majd az országban állomásozó, 47 ezer fős amerikai katonai kontingenst. Szakértők szerint az egyre fokozódó erőszak több szempontból is befolyásolhatja az Egyesült Államok döntését. Nyilvánvaló, hogy továbbra is szükség van a nemzetközi segítségre, ám éppen az amerikai jelenlét ellen szóló merényletek miatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.