Esztergom: rombolás vagy adósságrendezés?

2011. 08. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Esztergom előző, fideszes, és a jelenlegi, független vezetése közötti feszült viszony miatt a városban megszűnt a közterület-fenntartás, a „gaz ellepi a köztereket”, és a szemétszállítás is akadozik – állítja a Jobbik. Szilágyi György, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője kifejtette, nonszensz, amit a Fidesz művel, és „ahelyett, hogy megpróbálná rendbe tenni a várost, hagyja, hogy az enyészeté legyen”. A politikus beszámolója szerint júniusban néhány képviselőtársával leutazott Esztergomba, majd saját fűnyírójukkal rendbe tettek egy játszóteret és egy parkot, de cserébe – egy városi rendeletre hivatkozva – szabálysértési eljárást indítottak ellenük. Szilágyi György elfogadhatatlannak nevezte, hogy Esztergomban büntetik, ha valaki tesz a rendért.
Eközben Tétényi Éva, Esztergom független polgármestere bejelentette: a megyei bíróság jogerős végzésében jogszerűnek és befejezettnek nyilvánította az önkormányzat adósságrendezési eljárását. A hitelezői igények alapján Meggyes Tamás (Fidesz) vezetése alatt 25 milliárdos adósságot halmozott fel a város, amelyet harminc év alatt kell visszafizetni – tette hozzá Tétényi, aki szerint belerokkanhatnak az „adósrabszolgaságba”.
Ezzel szemben Steindl Balázs, a Fidesz helyi frakcióvezetője úgy vélte: az adósságrendezési eljárást Tétényi Éva „meggondolatlanul, öncélúan” és a testület felhatalmazása nélkül indította el, „amelynek célja a rombolás, a Fidesz–KDNP frakciószövetség, valamint az előző városvezetés tudatos lejáratása volt”. A politikus rámutatott: „Az önkormányzatok 2006–2010 között a felelőtlen szocialista kormányzásnak köszönhetően ellehetetlenültek.” – Ennek ellenére Tétényi Éva polgármester az MSZP majálisán éppen az előtt a Gyurcsány Ferenc előtt szónokolt, akinek miniszterelnöksége idején Esztergom és több más jobboldali vezetésű önkormányzat szenvedett súlyos károkat – nyilatkozta Steindl Balázs.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.