Extrém sport: elég a büntetésből!

Helyezzék hatályon kívül azt a jogszabályt, amely 2007-től az extrém sport közben sérülést szenvedettektől megvonta az egészségügyi ellátás társadalombiztosítási finanszírozását – ezt kezdeményezi Erőss Zsolt és Kollár Lajos.

2011. 08. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyarok a világ nyolcezresein expedíciósorozat alapítói ezért az egészségügyi kormányzathoz és a Fidesz-frakcióhoz fordulnak. A Molnár Lajos (SZDSZ) egészségügyi miniszter idején hozott rendelkezés azt jelenti, hogy ha valaki például barlangászat, magashegyi expedíció közben balesetet szenved, akkor neki kizárólag a mentés és a sürgősségi ellátás jár ingyen. Az egyéb beavatkozások – műtétek, rehabilitációs szolgáltatások – árát saját zsebből vagy külön biztosításból kell fedeznie.
– Elfogadhatatlan, hogy aktív életet élő, az egészségére, a fizikumára ügyelő embereket büntetnek, miközben a legsúlyosabb népegészségügyi problémák kialakulásában éppen a mozgásszegény, egészségtelen életmód játszik fontos szerepet – hangsúlyozta a két hegymászó. Csak akkor lenne indokolt büntetni bizonyos sportolókat, ha minden egyéb emberi tevékenységnek is meghatároznák a kockázatát és eszerint vetnék ki az adókat. Akkor a passzivitásnak, a mozgásszegény életmódnak, az alkoholizmusnak, a drogozásnak, az egészségtelen táplálkozásnak és a dohányzásnak is meg kellene határozni a kockázatát – tették hozzá.

Bővebben a 4. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.