Felesleges illeték nehezíti a gazdák életét

Dénes Zoltán
2011. 08. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Levélben kérte Czerván Györgyöt, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkárát a Magyar Agrárkamara, járjon közben annak érdekében, hogy mentesüljenek a különböző illetékek megfizetése alól azok a termelők, akik földet vásárolnak, s azt öt éven belül beviszik a családi gazdaságukba. Az agrárkamara tegnapi tájékoztatása szerint ugyanis ilyen esetek miatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) több családi gazdaságra illetékbefizetési kötelezettséget rótt ki, s emellé büntetést is kiszabott. A Poprády Géza kamarai biztos levelében megfogalmazottak szerint a gazdálkodók a használatukban, illetve tulajdonukban lévő földterületeket jogszerűen viszik be a családi gazdaságba, hogy azon a többi családtaggal együtt gazdálkodhassanak. Az illetékekről szóló törvény értelmében azonban termőföld vásárlásakor az illetékmentesség csak akkor áll fenn, ha a gazdálkodó termőföldjét „legalább öt évig nem idegeníti el, azon vagyonértékű jogot nem alapít, és egyéni vállalkozóként vagy mezőgazdasági őstermelőként a termőföldet mezőgazdasági célra hasznosítja”. A NAV szerint e passzust sértik a családi gazdaságba földet bevivő tagok. A Magyar Agrárkamara ezért az illetéktörvény, valamint a vonatkozó kormányrendelet hatályos szövegének módosítását kéri a VM-től, s hogy a tárca járjon közbe a folyamatban lévő eljárások felfüggesztése érdekében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.