Földosztással indulhat az ősz

Hat Balatont is kitesz azoknak az állami földeknek a területe, amelyek hasznosítása megoldatlan – derült ki a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet nyilvántartásainak áttekintése után. Közel hatvanötezer hektár állami termőföld bérleti jogát hirdeti meg szeptember közepén a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet. A helyben lakó családi gazdálkodók, az állattartók és a fiatalok élvezhetnek előnyt – közölte Farkas Imre, a Vidékfejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkára.

Dénes Zoltán
2011. 08. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Várhatóan szeptember második hetében hirdeti meg a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) azokat az összességében körülbelül 65 ezer hektárt kitevő területeket, amelyeket korábban a művelésben tartás érdekében csak október végéig adott bérbe megbízási szerződéssel – tájékoztatta lapunkat Farkas Imre. A Vidékfejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkára szerint a pályázatok kiírásakor és elbírálásakor a kormány birtokpolitikájának megfelelően a kis- és közepes gazdálkodókat igyekeznek földbérleti lehetőséghez juttatni, de természetesen az állattartók is kiemelt figyelemre számíthatnak. A pályázatok új és meghatározó elemeként említhető, hogy a földalapkezelő úgynevezett gazdálkodási tervet is kér majd a jelentkezőktől, amelyben a termelőknek meg kell határozniuk, hogy mit szándékoznak tenni az állami földekkel.
Emellett – vázolta fel a terveket Farkas Imre – a demográfiai földprogramhoz illeszkedve, a területek 5–10 százalékát, tehát 3000–6000 hektárt elkülönítenek a fiataloknak, vagyis e földeket kimondottan számukra hirdetik meg. A szeptemberre tervezett pályázati kiírásban szereplő termőföldek jelentős része szántó.
A közigazgatási államtitkár lapunknak arról is beszámolt, hogy augusztus végére, szeptember elejére befejeződik az állami földek tavaly elkezdett számbavétele. Ennek során az NFA több mint 25 ezer olyan helyrajzi számot talált, ahol az ingatlan-nyilvántartásban szereplő bejegyzés és a valóság köszönő viszonyban sincs egymással. A nyilvántartási valótlanságok miatt több tízezer hektárnyi föld nem volt haszonbérbe adható. – Szántó helyett találtunk vastelepet, gyümölcsös helyett lakóházat vagy utat – sorolta a feltárt anomáliákat az államtitkár. Hozzátette: Magyarország területének nagyobbik része kiváló minőségű föld, ám ahhoz, hogy ezt művelhessük, gazdálkodhassunk rajta, pontosan tisztában kell lennünk azzal, mi, hol, kinek a tulajdonában van, mire használják. Jelenleg körülbelül kétmillió hektár föld van a magyar állam tulajdonában. Ebből a hatalmas vagyonból nagyjából hat Balatonnak megfelelő méretű terület az, amelyik hasznosítatlan.
Az államtitkár tájékoztatása szerint a későbbiek során megvizsgálnak és rendeznek további, körülbelül 60 ezer kérdéses szerződést, illetve mintegy 200 ezer földingatlan jogi, nyilvántartási helyzete is feltárásra vár. A tervek szerint több mint 70 ezer területet a helyszínen is megszemlélnek. Ezen feltárásokra alapozva – jelentette ki az államtitkár – később megkezdődhet a jelenleg használaton kívüli vagy lejárt haszonbérletű földek hasznosítása is. Fokozza a gondokat, hogy a közel nyolcmillió hektár hazai termőföldből több mint egymillió hektár úgynevezett osztatlan közös tulajdonban van. Ennek a területnek a negyede, vagyis nagyjából 300 ezer hektár a földalap vagyonát is érinti. Az ilyen földek esetében az állam gyakran nem is kötött haszonbérleti szerződéseket, sok az olyan terület is, amelyekről az állam nem rendelkezett pontos információkkal, s előfordulnak olyanok is, amelyek esetében lejártak a szerződések. Az államtitkár szerint ezért a kormány első számú feladata az osztatlan közös tulajdonok megszüntetése, amely eltarthat két-három évig. Amennyiben ez megtörténik, ezeket a területeket is megpályáztatják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.