Gáztőzsde: árcsökkenés várható

Hírösszefoglaló
2011. 08. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gáztőzsde koncepcióján dolgoznak a piaci szereplők; várhatóan október elején kapja meg a Magyar Energia Hivataltól az engedélyt a tőzsde létrehozására alapított Ceegex (Central Eastern European Gas Exchange) Zrt. – nyilatkozta Medveczki Zoltán, a Hupx vezérigazgatója az MTI-nek. A jogszabály szerint legkésőbb 2013. január elsején megnyíló gáztőzsde a Magyar Villamos Művek közvetett tulajdonában lévő áramtőzsde a Hupx Magyar Szervezett Villamosenergia-piac Zrt. infrastruktúráját használja. A Ceegex a Hupx százszázalékos tulajdonú leányvállalataként alakult meg. A Ceegex Zrt.-ben kap majd részesedést a Mol-csoporthoz tartozó FGSZ Földgázszállító Zrt., amely jelenleg napi földgáz- és kapacitáskereskedelmi piacot működtet. Ezt majd a gáztőzsdébe olvasztják – mondta Medveczki Zoltán. – A tőzsdének a gázárra gyakorolt hatásáról szólva elmondta, hogy ha a gáztőzsde sikeres lesz, elkerülhetetlenné válik, hogy a hosszú távú gázvásárlási szerződésekben a tőzsdei árakat figyelembe vegyék. Az azonnali piaci árak csökkentették a hosszú távú szerződések gázárait – mondta a vezérigazgató.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.