Gömbvillám csapott egy buszba

Stefan Lázár
2011. 08. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(Köln)ste

Ritka természeti jelenség sokkolt a napokban egy német turistacsoportot. Gömbvillám csapott bele a szabadságra igyekvőket szállító autóbuszba, és tette azt használhatatlanná. A hajdani Königsbergbe, ma orosz fennhatóság alatt álló Kalinyingrádba haladó jármű útját súlyos égi háború kísérte dörgéssel, villámlással, zivatarral. Ilyen előzmények után csapott bele a busz antennájába a gömbvillám, szétterült az egész karosszérián, és végül szétzúzta a kocsi áramszolgáltató központját. Az új gyártmányú autóbusz modern elektronikus felszerelése maradéktalanul felmondta a szolgálatot, a villám a gumiabrocsokat is tönkretette. A használhatatlanná vált járművet el kellett vontatni és komppal visszahozni Németországba. A tizenkilenc utas megrémült, de nem szenvedett sérülést.
A magyarul régies nevén „matató ménkű” kifejezetten szórványos jelenség, a troposzférában lezajló elektromos kisülések legritkábban jelentkező formája, általában gömbszerű, a megszokott villámokkal összehasonlítva lassú mozgású, Föld közeli objektum. A gömbvillám keletkezésének körülményei mind a mai napig tisztázatlanok. A tudományos kutatás szerény mértékben foglalkozott vele, a természetben gömbvillámokról készített fotó- vagy videofelvételek kimondott ritkaságnak számítanak. Elképzelhető, hogy azt követően jön létre, ha a szokványos villám homokos talajba csap bele. Ennek során apró anyagrészek elektromosan feltöltődnek, ionizálódnak, a magasba röppennek és úgynevezett plazmát alkotnak. Bizonyos körülmények hatására a plazma rövid időre gömbvillámmá alakul át. Mérete akár több méterig is kiterjedhet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.