Gyors segítséget kér az FB

2011. 08. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összesen 888 kiemelt országos büntetőügyből 242 elsőfokú perben jár el a Fővárosi Bíróság (FB) büntetőkollégiuma, de másodfokon várhatóan további 30 eljárást vehetnek át – közölte lapunkkal Szemán Felicitász elnökhelyettes. Feladataik végrehajtásához ezért gyors segítséget kértek. – A törvények végrehajtásához, a közérdeklődésre számító büntetőeljárások tárgyalásainak felgyorsításához személyi, tárgyi és infrastrukturális feltételeinken is módosítani kell, hiszen augusztusig csak tárgyalási szünet van, de szeptembertől az FB-n nagy gondot okozhat akár a tárgyalótermek kijelölése is – szögezte le az elnökhelyettes. Levelet írtak az Országos Igazságszolgáltatási Tanácshoz (OIT) a legégetőbb tennivalók ügyében: sürgősen kérik, hogy vidékről csoportosítsanak át hozzájuk kilenc büntetőügyi és három gazdasági bírót, biztosítsanak, akár béreljenek egy irodaházat nekik, hogy további helyiségek szabadulhassanak fel az ítélkezéshez – sorolta Szemán Felicitász. Hozzáfűzte: ők saját hatáskörben bírókat csoportosítanak át a kerületi bíróságoktól korlátozott létszámban, 70 büntetőügyet pedig másodfokú tanácsok bírálnak majd el.
Szűcs Péter, az OIT szóvivője lapunknak azt mondta: az ítélkezési szünet kezdetéig nem kapták meg a levelet, de emlékeztetett, a tanács a szóban forgó törvények végrehajtásáról határozatot hozott. Eszerint a legtöbb bíróságon nem biztosítottak a feltételek, a kiadási többlet fedezetére idén 340 millió, jövőre pedig 1,6 milliárd forintot kérnek a központi költségvetésből.
Ismert, július 13-tól hatályos az Országgyűlés által a hónap elején elfogadott, a kiemelt ügyekre vonatkozó eljárásgyorsító csomag, a büntetőeljárásról, a bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló, továbbá a polgári perrendtartásról szóló törvény módosítása. Megtudtuk, az FB által tárgyalt kiemelt büntetőügyek között van például a Hunvald-ügy, a Budaházy-ügy. Ide kerülhet hamarosan a terézvárosi ingatlanügy, amelyben már vádemelés történt, de a lapunkban megjelent, vádemelésre váró BKV-, azaz a Hagyó-ügyet is az FB tárgyalhatja. A gazdasági ügyek közül a legkiemeltebb szintén a fővárosi közlekedési céget érinti, félmilliárd forintos kárértékkel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.