Gyújtogatások Berlinben

Hírösszefoglaló
2011. 08. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rejtélyes autógyújtogatási hullám tartja félelemben Berlin előkelőnek számító kerületeinek lakóit. Szerdára virradóra ismeretlen tettesek egyedül Charlottenburg kerületében tizennégy autót gyújtottak fel, előző éjjel pedig a kerület Westend negyedében tizenegyet. Hasonló gyújtogatások voltak más kerületekben, így Steglitzben és Spandauban is. A tettesek a legjobb márkákat szemelték ki, így több BMW, Mercedes és Audi vált a lángok martalékává. A rendőrség kizárja, hogy „nagy-britanniai mintájú” randalírozásról lenne szó. A hatóságok nagy erőkkel folytatják a nyomozást, eddig azonban a sötétben tapogatóznak – számolt be az MTI.
Az autógyújtogatás nem új keletű bűncselekmény Németországban, immár évek óta „sújtja” elsősorban Berlint és Hamburgot, de az ország más városait is. A német fővárosban ismeretlen tettesek tavaly 250 autót gyújtottak fel, míg Hamburgban 145-öt. Az idei esztendő első hét hónapja azonban minden ilyen jellegű rekordot megdöntött. Idén ugyanakkor különösen a berlini gyújtogatók a hatóságok szerint „profilt” is váltottak. Míg az elmúlt években a főbb terepet az úgynevezett problémás negyedek, elsősorban a bevándorlók által lakott Kreuzberg, Neukölln és Wedding jelentették, és a tettesek a legkülönbözőbb márkákat szinte válogatás nélkül gyújtották fel, most már világosan körvonalazható egyfajta új stratégia. Ennek lényege, hogy a bűncselekmények csaknem kizárólag a „felső tízezer” által lakott körzetekben történnek, s az elkövetők az úgynevezett luxusmárkákra „vadásznak”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.