Háborúval fenyeget Észak-Korea

Háborúval fenyegetőzött Phenjan a Koreai Munkapárt lapjában, miután tegnap elkezdődött a tíznapos dél-koreai– amerikai hadgyakorlat.

Munkatársunktól
2011. 08. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Totális háború törhet ki akár a legjelentéktelenebb incidens hatására – állapította meg tegnapi cikkében a Rodong Szinmun napilap. A phenjani vezetés lapjában megjelent anyag a tegnap kezdődő közös dél-koreai–amerikai hadgyakorlatra reagált így. A Csinhua kínai hírügynökség szerint a minden évben megrendezett hadgyakorlat tulajdonképpen egy számítógépes szimulációval kísért törzsvezetési gyakorlat, amely a két ország összesen 530 ezer katonáját érinti a Koreai-félszigeten, illetve az Egyesült Államok hadseregének csendes-óceáni és amerikai támaszpontjain. Az AFP hírügynökség ezzel szemben azt írja, a hadgyakorlatban az amerikai és a dél-koreai hadsereg több tízezer katonája vesz részt.
A gyakorlat védelmi jellegű, „fókuszában a Dél-Koreát és a régiót érintő bárminemű külső fenyegetés megelőzésére és kezelésére való felkészülés áll” – mondta az MTI által is idézett James D. Thurman ezredes, az egyesített haderők parancsnoka. A hadgyakorlatokat Phenjan mindig elítéli, mert álláspontja szerint az Egyesült Államok és Dél-Korea ilyenkor arra készül, hogy megszállják a félsziget északi felét. A Rodong Szinmun szerint az idei hadgyakorlatot úgy tekintik mint felkészülést az észak-koreai nukleáris létesítmények és rakéták elleni támadásra. A helyi sajtó szerint a gyakorlat alatt komolyabb feladatokat kapnak a dél-koreai katonai parancsnokok, hogy felkészítsék őket a 2015-ben esedékes teljes hadműveleti irányítás átvételére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.