Hadihajókkal a tüntetők ellen

Legalább tíz polgári személy vesztette életét, huszonöt pedig súlyosan megsebesült tegnap reggel Latakia városban a szíriai hadsereg támadásában. A nyugat-szíriai várost a tengerről is lőtték hadihajók, és megmozdulások voltak Damaszkusz elővárosaiban is.<br />

Hírösszefoglaló
2011. 08. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központjának (OSDH) tájékoztatása szerint a hadsereg egységei két hadihajóról és harckocsikról lőtték Latakiát. Robbanásoktól és gépfegyverek dörgésétől visszhangzik a Földközi-tenger partján fekvő legnagyobb szíriai város, és sok lakos, főleg nők és gyermekek menekülnek a belvárosból, jelentette az MTI. Szombaton két civil vesztette életét a több mint hatszázezer lakost számláló nagyvárosban.
A hadsereg és a biztonsági erők vasárnapra virradóra bevonultak Damaszkusz két elővárosába, Szakbába és Amuríjába is. Előrenyomulásukat szórványos lövöldözés kísérte, számos embert őrizetbe vettek.
Latakiában továbbra sem működik a távközlési szolgáltatás, nincs internet sem. Szakbával szombat éjjel ugyancsak megszakadt a telefon-összeköttetés. Emberi jogi aktivisták szerint legalább 1800 civilt öltek meg az öt hónapja tartó kormányellenes tüntetések során a katonai, illetve rendőri erők. Bassár el-Aszad államfő továbbra is azt hangoztatja – a nemzetközi tiltakozások dacára –, hogy véget vet a lázadásnak. A hatalom nem ismeri el a március 15-én kezdődött tiltakozó hullám nagyságát és jogosságát, és az erőszakos katonai fellépést azzal indokolja, hogy szembe kell szállni a „fegyveres terroristacsoportokkal”, amelyek a rezsim szerint felelősek a zűrzavarért és a civilek elleni támadásokért. Az elmúlt héten három arab ország is visszahívta nagykövetét Damaszkuszból, tiltakozva a kormány lépései ellen, a török külügyminiszter pedig elfogadhatatlannak nevezte a biztonsági erők bevetését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.