Hagymaszüret kezdődött a Jászságban

Hírösszefoglaló
2011. 08. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkezdődött a korai érésű fajták szedésével a hétvégén a hagymaszüret a Jászságban, az ország második legnagyobb hagymatermesztő vidékén. A termés jó közepesnek mondható; ahol a növények megkapták a kellő tápanyagot és védőszert, ott a hektáronkénti átlag várhatóan 350-400 mázsa között lesz, és azok minőségével, eltarthatóságával nem lehet gond – mondta Túri István, a Jászföld Mezőgazdasági Zrt. növénytermesztési agronómusa a távirati irodának. Jászladányban a becslések szerint 60-70 hektáron termeltek étkezési vöröshagymát, ebből 30 hektáron a Jászföld Zrt. integrációjában, a többi területet magángazdák művelték. Az időjárás az idén csak annyiban volt kedvezőtlen, hogy a vetés után egy kívánt esős helyett száraz időszak következett. A kilogrammonkénti felvásárlási ár nyolcvan forint körül indul, de augusztus végére, szeptember elejére, amikor a többi fajta is beérik, érzékelhetően csökkenni fog. A jászladányi hagyma jó áron történő értékesítését egyébként az import éppúgy veszélyezteti, mint más zöldségfélék forgalmát.
A jászsági faluban mintegy harminc évvel ezelőtt kezdődött meg a vöröshagyma-termesztés, a minősége azóta is vetekszik a makói hagymáéval. Vetésterülete azonban folyamatosan csökken, mert az előállítási költségek növekedtek, ugyanakkor a felvásárlási ár stagnál. A jól jövedelmező években 400-500 családnak is megélhetést biztosított a hagyma.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.