Megkezdődött a korai érésű fajták szedésével a hétvégén a hagymaszüret a Jászságban, az ország második legnagyobb hagymatermesztő vidékén. A termés jó közepesnek mondható; ahol a növények megkapták a kellő tápanyagot és védőszert, ott a hektáronkénti átlag várhatóan 350-400 mázsa között lesz, és azok minőségével, eltarthatóságával nem lehet gond – mondta Túri István, a Jászföld Mezőgazdasági Zrt. növénytermesztési agronómusa a távirati irodának. Jászladányban a becslések szerint 60-70 hektáron termeltek étkezési vöröshagymát, ebből 30 hektáron a Jászföld Zrt. integrációjában, a többi területet magángazdák művelték. Az időjárás az idén csak annyiban volt kedvezőtlen, hogy a vetés után egy kívánt esős helyett száraz időszak következett. A kilogrammonkénti felvásárlási ár nyolcvan forint körül indul, de augusztus végére, szeptember elejére, amikor a többi fajta is beérik, érzékelhetően csökkenni fog. A jászladányi hagyma jó áron történő értékesítését egyébként az import éppúgy veszélyezteti, mint más zöldségfélék forgalmát.
A jászsági faluban mintegy harminc évvel ezelőtt kezdődött meg a vöröshagyma-termesztés, a minősége azóta is vetekszik a makói hagymáéval. Vetésterülete azonban folyamatosan csökken, mert az előállítási költségek növekedtek, ugyanakkor a felvásárlási ár stagnál. A jól jövedelmező években 400-500 családnak is megélhetést biztosított a hagyma.
Menczer Tamás újabb figyelmeztetése Magyarnak: Ne hazudj, Peti! - videó