Hajléktalan elkövetők és áldozatok

Nincs még gyanúsítottja annak a négy gyilkosságnak, amelynek áldozatait csütörtökön hantolta ki a rendőrség Csepelen, egy hajléktalanok lakta területen. A rendőrség szerint az ott élő otthontalanok lehetnek a bűncselekmények elkövetői és sértettjei is, utóbbiakat még nem azonosították.

Csibra Tibor
2011. 08. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hajléktalan emberek voltak a csepeli négyes gyilkosság áldozatai és elkövetői is, a sértettek eltűnését senki nem jelentette a hatóságoknál. Az ügyben jelenleg hatan vannak előzetes letartóztatásban. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) emberölés miatt ismeretlen tettes ellen folytat vizsgálatot, a bűncselekménnyel egyelőre senkit nem gyanúsítottak meg – mondta el szombati sajtótájékoztatóján Csizner Zoltán, a szervezet vezetője. A tényközlő nyilatkozatként említett eseményen az újságírók nem tehettek fel kérdéseket, így az egyedülálló sorozatgyilkosság még számos rejtélyt tartogat.
Ismert, az NNI munkatársai több napig tartó helyszíni szemléjükön négy holttestet hantoltak ki Csepelen, egy a lakóövezettől messze lévő erdős területen. A rendőrséget előzőleg egy Budapesten élő székely fiatalember értesítette, és elmondta a nyomozóknak, hogy délszláv ismerőse csalta el csepeli ismerőseihez, egy roma párhoz, aki egy viskóban élt az erdőben. Ott iszogattak, majd az először szerb származásúnak hitt ismerős, illetve a cigányok fojtogatni kezdték a sértettet, aki többször elveszítette az eszméletét. Elvették kevés pénzét, telefonját és bankkártyáját, hogy azzal felvegyék a férfi aznap kapott szerény fizetését. A fiatalembert guggoló pózban, hátulról összekötözve egy előre megásott gödörbe tuszkolták, majd nyakig elföldelték. A sértett hallotta, amint ismerőse azt mondta a cigányoknak, azért kell ilyen módszerrel elásni, mert így lassan fullad meg, és a támadó hozzátette: ezt a kilencvenes években a délszláv háborúban tanulta. A három rabló magára hagyta a gödörben a székely fiatalembert, őrzését két kutyára bízták, ők pedig elindultak a bankkártyával felvenni a sértett pénzét. A férfi ki tudta szabadítani magát, elkergette az ebeket, és segítségért indult. Bejelentést tett a rendőrségen, bizarr beszámolóját először még a nyomozók is hitetlenkedve hallgatták. Támadóit az általa adott személyleírás alapján egy nap alatt elfogták. Úgy tudjuk, a megkezdett helyszíni szemlét a délszláv férfi is segítette, megmutatta, hogy hol vannak elásott emberi maradványok a területen. A kutatás végén négy holttestet találtak egy gödörben, azonosításuk és igazságügyi orvos szakértői vizsgálatuk még folyamatban van.
Szerb, macedón vagy magyar a rablók vezetője?
A korábban szerbnek hitt férfi macedónnak vallotta magát a rendőrségen, de okmányai nincsenek, a macedón külügyminisztérium pedig szombaton közleményében tudatta, nem tudnak arról, hogy bármely állampolgárukat összefüggésbe hozták volna a bűncselekményekkel. V. Lászlóról olyan hírek is szárnyra kaptak a sajtóban, hogy a délszláv háborúban a hírhedt Arkan, Zseljko Razsnatovics szabadcsapatában harcolt, ám az értesülést eddig egyik lapnak sem sikerült alátámasztania. Szintén melléfogásnak bizonyult, hogy V. László nagystílű uzsorás lett volna, valószínűbb, hogy a gyilkosságok elkövetői maguk is nehéz sorsú emberek, akik gyengébb, védtelenebb társaikat ölték meg apróbb értékekért. Mivel a megtalált négy áldozat igazságügyi orvos szakértői vizsgálata még napokig-hetekig eltarthat, egyelőre csak találgatás az is, hogy őket szintén élve temették-e el az elkövetők.
Az NNI tájékoztatása szerint a nyomozóknak tavasz óta voltak információik arról, hogy Csepel északi részén az ott élő hajléktalanok egy része súlyos bűncselekményekből tartja fenn magát. Április közepén három embert vettek őrizetbe, majd helyeztek előzetes letartóztatásba, az érintettek több kocsmát, kisebb üzletet raboltak ki fegyverrel a kerületben. Csizner Zoltán szombaton azt mondta: „egyértelmű, hogy az életellenes bűncselekmények elkövetése köthető a kihantolási hely közelében élő hajléktalanokhoz, illetve a velük kapcsolatba hozható, hajléktalan életmódot folytató személyekhez.”
Saját törvények
A rendőrség szerint az áprilisban, illetve a napokban elfogott terheltek ügyei is összefüggésben vannak, az NNI igazgatója kijelentette, hogy sikerült a csoport magját begyűjteni és ezzel további súlyos bűncselekményeket megakadályozni. A hatóság ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az áldozatok eltűnését senki nem jelentette, a gyilkosságokat feltételezhetően hónapokon át úgy követték el, hogy arról a rendőrségnek nem volt információja. A szervezet szerint ez meghatározóan annak a szabályozatlan és társadalmi kontroll nélküli életformának a következménye, amit számos hajléktalan folytat. Az otthontalanok sem a saját, sem a mások sérelmére elkövetett bűncselekményeket nem jelentik be, ügyeiket egymás között, saját törvényeik szerint rendezik el, a szakemberek szerint ebben a közegben a hagyományos bűnüldözési, bűnmegelőzési tevékenység érdemi folytatása gyakorlatilag lehetetlen.
Kormányzati lépések
az ügyben
Lapunk értesülései szerint a Belügyminisztérium hajléktalanügyi kérdésként értékeli a Csepelen történteket, a miniszterelnök személyesen döntött arról, hogy fel kell gyorsítani a probléma rendezését, és a koncepciót mihamarabb a parlament elé kell terjeszteni. Orbán Viktor utasítást adott egy intézkedéscsomag elkészítésére, ami általános ellenőrzés végrehajtását jelenti a hajléktalanok között. Pintér Sándor belügyminiszter a napokban egyeztet Hatala József országos rendőrfőkapitánynyal a hajléktalantelepek ellenőrzéséről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.