Halálfej fokossal a Magyar Szigeten

Pelle János
2011. 08. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy kísértést jelent a közélet perifériájáról a centrumba törekvő politikai mozgalmak számára, hogy olyan programot alkossanak, amely markáns állásfoglalásra készteti a közvéleményt. Ehhez egyedi, megjegyezhető célokra van szükség, amelyeken nem kell osztozkodni más, ismert pártokkal. Egy, a semmiből előlépő vezéregyéniség nemigen válhat népszerűvé a szabadságot, a felebaráti szeretetet, a nemzeti önrendelkezést vagy a társadalmi szolidaritást népszerűsítő jelszavakkal, hiszen ezeket régen lefoglalták maguknak a politikai paletta mérsékelt jobb- és baloldalának szereplői. Viszont a kisebbségek elleni gyűlölet szításával, a cigány- és zsidóellenességgel gyorsan ismertté válhat valaki Magyarországon. És ha van benne némi fantázia és szervezőkészség, szabadcsapatot alakíthat, hiszen talál hozzá néhány tucat hozzá hasonló, beszűkült tudatú fanatikust.
Mindig előkerül a kalapból, közélet homályzónájából egy szélsőséges figura, aki túltesz a többieken, provokálja a nyilvánosságot, és teszteli, hogy hol húzódik a kollektív tolerancia küszöbe. Régebben Budaházy György sajátította ki magának az ügyeletes uszító szerepét, de ő most, mint ismeretes, bizonyos terrorcselekményekkel kapcsolatosan előzetes letartóztatásban várja a tárgyalását. Szellemiségét most Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye (HVIM) és Tyirityán Zsolt, a Betyársereg vezére képviselte a Magyar Szigeten, Nógrádverőcén, ahol a Jobbik Magyarország mozgalom elnökével, Vona Gáborral és Zagyva György Gyulával együtt tájékoztatták a sajtó képviselőit magasröptű nemzetvíziójukról.
Ennek során a főbetyárnak sikerült olyasmit mondania, ami joggal verte ki a biztosítékot a hazai és a nemzetközi sajtóban. Miután Vona Gábor felidézte a polgárháború rémét, felvázolva a helyzetet, hogy „hárommillió éhes nyugdíjas néz majd szembe hárommillió éhes cigánnyal”, a főbetyár elérkezettnek látta az időt, hogy belecsapjon az antiszemitizmus húrjaiba. Azt mondta, hogy el kell jutni oda, hogy „egy gépkarabélynak az elsütő billentyűjét valaki meg tudja húzni, esetleg akkor, hogy ha egy másabb bőrszint lát”. Szerinte a fajok háborúja zajlik, ezért el kell jutniuk egy szintre: „arra, hogy újra agresszívvá, erőszakosakká, szikárakká, mohókká, szinte fenevadakká váljunk”. Ugyanis, tette hozzá Tyirityán, saját értékeink megvédése másképp nem fog működni. „Mikor az izraeliek ide fognak jönni Merkava harckocsikkal vagy Lopakodó bombázókkal, bennük meglesz az a morális kérdés, hogy lakóházat szétlőjön?”, tette fel a kérdést a Betyársereg-vezető, majd a választ is megadta: „Biztos vagyok benne, hogy nem! És bennünk lesz-e annyi, hogy le merjünk lőni egy rohadt, tetves zsidót?”, tette fel az újabb kérdést, mire a közönség soraiból többen azt kiabálták, hogy „lesz”, majd kitört a taps. (Ne csodálkozzunk azon, hogy a főbetyár milyen minősíthetetlenül alacsony színvonalon fejezte ki magát. Már a harmincas években, a nyilasoknál megtanulhattuk, minél inkább megszállottja valaki a rögvalóságnak, annál kevésbé uralja az anyanyelvét.)
Ezek a gárdista figurák a Jobbik körül vegytiszta neonácik, ehhez kétség sem fér. Sikerült felkelteniük a nyugati sajtó figyelmét is: a The Sun című angol lap tudósítója forgatott is a Magyar Szigeten, lencsevégre kapva a Brit Nemzeti Párt alelnökét, amint „Heil Hitler!” köszöntésre lendíti a karját. (Ezek után párttársai ki is rúgták az illetőt a BNP-ből, mert ez még nekik is sok volt.) A francia TV 2 riportere, Lionel Feierstein pedig a Betyárseregről készített rövidfilmet, amelyet szintén meg lehet csodálni a YouTube-on. Látható benne többek között, hogy az egyik briganti (franciául L’armée des brigandes néven emlegetik a Betyársereget) Adolf Hitler képét tetováltatta a hátára, más náci jelképekkel együtt. Megjegyzendő, hogy a Betyársereg emblémája, a betyárkalapot viselő halálfej, alatta két, keresztbe tett fokossal az ismert SS-embléma „hungarizált” változata.
A francia TV 2 tudósítása azzal fejeződik be, hogy Orbán Viktor kormánya „szigorú ellenőrzés alatt tartja, de nem tiltja be a Betyársereghez hasonló civil neonáci alakulatokat”. Ezt a rendőrség által érvényre juttatott álláspontot két oldalról is támadják. Egyfelől a nácik, akiknek kedvenc zenekara, a Szálasi Ferencet éltető Werwolf Hungary, egyenesen zsidóbérencnek bélyegzi Orbán Viktort (Bajnai Gordonnal, Dávid Ibolyával és Gyurcsány Ferenccel együtt), és azt kívánja neki a színpadról, hogy „dögölj meg”. Az egyik zsoldosbetyár is arra intette a Magyar Sziget táborában társait és a vele rokonszenvezőket: „Senkinek ne legyenek illúziói azzal kapcsolatban, hogy a rendőrség és a hadsereg kivel szemben fog fellépni.”
Ennyi nyilvánosan összehordott gyűlölet és kisebbségellenes mocskolódás láttán persze nem marad tétlen a másik oldal sem. Noé Krisztina magyar állampolgár a The Sun című angol lap tudósítására hivatkozva feljelentést tett a Legfőbb Ügyészségen ismeretlen tettes ellen a Magyar Sziget elnevezésű rendezvényen történtekkel kapcsolatban. Őt követve tett feljelentést a Magyar Szigeten erőszakra elhangzott uszítás miatt a Magyar Helsinki Bizottság és az LMP is, a Terrorelhárító Központ pedig vizsgálódni kezdett az ügyben, hiszen tényleg úgy tűnik, hogy a rendezvényen elhangzottak több magyar jogszabályt és nemzetközi egyezményt sértenek.
Noé Krisztina feljelentése nyomán a Facebookon csoport alakult. Tagjai arra buzdítottak mindenkit, aki egyetért vele, hogy a saját nevében maga is tegyen feljelentést a Legfőbb Ügyészségen. A felháborodott antifasiszták augusztus 12-én tüntetést rendeztek a Sziget Fesztivál bejáratánál. Ekkor az „antifák” a fesztivál főbejáratának másik oldalán demonstráltak a HVIM ellen, miközben Zagyva György Gyula legényei igyekeztek a bejutni az Óbudai-szigetre, majd amikor ez nem sikerült nekik, blokád alá helyezték a bejáratot. A főbetyár legényei is próbálkoztak a rendzavarással, de nekik sem sikerült. A rendőrök, akik végül elvezették a karikás ostorral való hadonászásáról elhíresült jobbikos képviselőt, hatékonyan léptek fel. A felhajtás, tekintettel a Sziget Fesztivált övező nemzetközi figyelemre, biztosított volt. A magyar neonácik és az antifasiszták összecsapása azonban elmaradt, ezt megakadályozta a rendőrség, amelynek ezúttal sikerült elválasztania egymástól a két tábort.
El lehet azon vitatkozni, hogy a politika, amit a Fidesz-kormány követ a neonáci szervezetekkel szemben, vagyis a szigorú ellenőrzés, célravezetőbb-e, mint a teljes betiltás. Ahhoz viszont kétség sem fér, a Gyurcsány-kormány lagymatag ellenőrzése, amely Budaházyt a jelek szerint a terrorista módszerek kipróbálására csábította, a lehető legrosszabb taktikának bizonyult. Azt hiszem, most kövezett el az a pillanat, amikor már cselekednie kell a hatóságnak. Tyirityán Zsoltnak a Magyar Szigeten nyilvánosan elhangzott szavai ugyanis túllépték azt a határt, ami egy jogállamban elfogadható. A nyílt, erőszakra való felhívás jogszabályba ütközik és tűrhetetlen, ezért a Főbetyárnak bíróság előtt kell számot adnia. Mert ha hagyjuk, hogy nyíltan gyilkolásra buzdítsanak, előbb-utóbb gyilkolni is fognak. Ezt nemcsak a XX. századi történelemből tanulhattuk meg, de erre int a két éve zajlott, cigányok ellen elkövetett gyalázatos sorozatgyilkosság is.

A szerző újságíró

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.