Hamburg London nyomában

Ismét lángokba borult Hamburg azon városrésze, ahol az itt évről évre megrendezett népünnepély után rendre erőszakcselekményekre kerül sor. A szociális konfliktusoktól áthatott, egy 1682-ben épített védelmi erődítményről elnevezett „sáncünnep” befejeztével a mindaddig békés rendezvény most is randalírozásba csapott át.

Stefan Lázár
2011. 08. 31. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismeretlen tettesek megkísérelték feltörni a helyi takarékpénztárat, kartondobozokat, fapalettákat és szemétládákat gyújtottak fel. Amikor az erőszakra hajló szélsőbaloldali „alternatív” erők Vörös Flóra nevet viselő központjának közelében a magasba csaptak a lángok, a készültségbe helyezett rendőrség elérkezettnek látta az időt a közbeavatkozásra. A londoni kilengések és gyújtogatások emlékét idéző fordulatra a nagy kikötőváros biztonságáért felelős szakértők már korábban kétezerötszáz fős rendőri alakulatot készítettek fel, amely a veszélyeztetett területnek minősített és lezárt utcákon ötszáz rendbontóval találta szembe magát. A gyorsan bevetett három vízágyú egyike a lángokat oltotta, a másik kettő a randalírozó tömeg szétoszlatására összpontosított. Segítségükkel sikerült hamarosan úrrá lenni a helyzeten, harmincegy személyt ideiglenesen őrizetbe vettek, tízet letartóztattak, öt rendőr megsebesült.
Mirko Streiber, a Hanza-város rendőrségének szóvivője elégedetten állapította meg, a jó felkészülés eredményeként sikerült szűkebb keretek közé szorítani a hagyományos – 1988 óta ismétlődő – rendbontást. A biztonsági akció költségét a rendőri szakszervezet (DpolG) hétszázötvenezer euróra becsüli. A bevetett rendőröket határozott utasítással látták el: szócsatákra, tiltakozásokra, ellenállásra, a szolgálati számuk iránti követelésre válaszként kérlelhetetlen szigorral lépjenek fel.
A jelek szerint Hamburg időben levonta a következtetést a múlt hét során Berlinben lezajlott éjszakai gyújtogatásokból, amelyeknek számtalan személygépkocsi, furgon és teherautó esett áldozatul anélkül, hogy a rendőrség a tettesek nyomára jutott volna. A szeptember közepi fővárosi választás előtt a kereszténydemokraták (CDU) a biztonsági intézkedések felelőtlen elhanyagolásával vádolják a főváros szociáldemokrata–szocialista (SPD/Baloldal) koalícióra épülő szenátusát.

Brit lövések. A brit rendőrség olyan felvételeket hozott nyilvánosságra szombaton, amelyeken az látható, hogy rendbontók rendőrökre lőttek múlt kedden Birminghamben. A felvételeket a rendőrség azért tette közzé, hogy ezzel hozzájáruljon az elkövetők azonosításához. A kérdéses csoport megrongált egy pubot, majd rálőtt egy rendőrségi helikopterre, és Molotov-koktélokat dobott egy rendőrautóra. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.