Haszonbérbe adják az állami földeket

Közel 65 ezer hektár állami termőföld hosszú távú haszonbérletére ír ki pályázatot a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet még idén szeptemberben. Ezer hektár sorsa még rendezetlen.

Dénes Zoltán
2011. 08. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Súlyos örökséget vett át az előző kormányoktól a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA). Megdöbbentő hibák voltak például az állami termőföld nyilvántartásában, és a tarthatatlan állapotokat meg kellett szüntetni – mondta tegnap Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. Elmondása szerint a földalapkezelő szervezet segítségével a kormány az életképes családi gazdaságok létrehozását szeretné elérni. Ennek első lépéseként az NFA szeptember közepén 65 ezer hektár állami termőföld hasznosítására ír ki pályázatot. A miniszter kitért arra is, hogy a földalapkezelő már bekapcsolódott a közmunkaprogramba, a szeptemberi pályázat részeként pedig elindítják a demográfiai földprogramot, és a közeljövőben a szociális földprogram is szabad utat kaphat.
– Valóban kaotikus állapotok uralkodtak a nemzeti földvagyon nyilvántartásában, és ezek pontos feltárása után kezdődhet meg a területek jogi helyzetének rendezése is – erősítette meg a miniszter szavait Farkas Imre, a tárca közigazgatási államtitkára. Az államtitkár példaként elmondta: az NFA vagyonnyilvántartásából hiányzott mintegy ezerhektárnyi földterület. A jogi rendezés során a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet feladata lesz a több mint 300 ezer hektárra becsült osztatlan közös tulajdonnak a rendezése is. Kiemelkedően fontosnak nevezte, hogy a szeptemberben meghirdetendő termőterületek haszonbérletére pályázó gazdálkodók vegyék komolyan a kiírási feltételeket, és a siker érdekében ne vonakodjanak a külsős szakértők alkalmazásától sem. A földeket bérelni kívánó termelők ugyanis új feltételként hosszabb távú gazdálkodási tervet is le kell majd adjanak. Emellett nyilvánvaló, hogy az a pályázat lesz nyertes, amelyik olyan gazdasági tervet tartalmaz, aminek révén az adott területen a legtöbb munkahelyet lehet majd megteremteni. Példaként említette, hogy ha valaki csak gabonát akar termelni, ám egy másik pályázó kertészkedésre használná a területet, vagy haszonállatok tartását is vállalná, úgy feltételezhető, hogy az utóbbi nyer, mivel e tevékenységek több munkaerőt igényelnek.

Fazekast fogadta Orbán. Orbán Viktor miniszterelnök tegnap Felcsúton találkozott Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszterrel. A kormányfő jónak értékelte a tárca eddigi működését. Orbán és Fazekas egyetértett abban, hogy folytatni kell azt a vidékfejlesztési politikát, amit a kormányprogramban megfogalmaztak. Közös volt a véleményük atekintetben is, hogy a mezőgazdaság számos tartalékot rejt, amit ki kell aknázni. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.