Hatszáz embert gyilkoltatott meg

Hírösszefoglaló
2011. 08. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rejtekhelyén sikerült elfogni csütörtökön a 36 éves Oscar García Montoyát, a Mano con Ojos (Kezek és Szemek) nevű mexikói drogbanda vezetőjét, akit azzal gyanúsítanak, hogy körülbelül 600 embert öletett meg – adta hírül az AP. Alfredo Castillo, Mexikó szövetségi állam főügyésze közölte, Montoya beismerte, hogy 300 gyilkosságban személyesen is részt vett. A drogkartell rendkívül kegyetlen módszereket alkalmazott: a bűnbanda tagjai lefejezték áldozataikat, a levágott fejeket pedig széthajigálták a fővároshoz közeli települések utcáin. Montoya korábban a mexikói haditengerészetnél szolgált, és rendőrtiszt is volt Észak-Mexikóban. A férfi dezertált a haditengerészettől, majd a Beltran Leyva drogkartell hírhedt bérgyilkosa, Edgar Valdez („A Barbi”) testőreként szolgált egészen a bűnöző tavalyi letartóztatásáig. Miután a Beltran Leyva bűnbanda legtöbb vezetőjét elfogták vagy megölték, Montoya elmenekült és megalapította saját szervezetét, a Mano con Ojost, amely az ország középső és északkeleti részén tevékenykedett.
Alfredo Castillo beszámolója szerint Montoyát részben a „Kaibiles” névre hallgató, az 1990-ben véget ért guatemalai polgárháborúban végrehajtott vérengzéseiről hírhedtté vált speciális katonai szervezet képezte ki. A kommandó tagjai közül többeket alkalmaztak bérgyilkosként a mexikói drogkartellek. A 2006-ban meghirdetett drogellenes háború kezdete óta 2010 végéig több mint 35 ezer ember vesztette életét drogügyekkel összefüggésben az elérhető hivatalos adatok szerint.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.