Hegymászók segítik az afgán turizmust

Hírösszefoglaló
2011. 08. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megmászták Afganisztán legmagasabb hegycsúcsát afgán és külföldi hegymászók a közelmúltban. Az expedíció egyik célja az volt, hogy a két ausztráliai és két afgán hegymászóból, valamint két helyi kísérőből álló csoport bebizonyítsa, a háború sújtotta ország egyes részei már készen állnak a turisták fogadására – olvasható az AP hírügynökség jelentésében.
Az északnyugat-afganisztáni Vakhan-átjáróban található, 7492 méter magas Nosak-csúcsra augusztus negyedikén jutott fel az expedíciós csapat – idézte Anthony Simms, a csapat egyik tagjának nyilatkozatát a távirati iroda. A Wildlife Conservation Society (WCS) New York-i központú természetvédő szervezet munkatársa szerint a hegymászó-expedíciók különösen nagy hatékonysággal pumpálnak pénzt a helyi gazdaságba, egy ilyen túra ugyanis nem olcsó. Reméljük, hogy a mi expedíciónk nyomán több hegymászó érkezik majd a régióba, és így több pénz vándorol majd a helyiekhez – fejtette ki Simms. A hegymászó elmagyarázta: azért is vittek magukkal helyi hegymászókat, hogy kiképezzék őket, így a jövőben ők önállóan is tudnak majd expedíciókat vezetni.
Jelenleg évente körülbelül 200-250 turista érkezik az afgán–kínai határ közelében húzódó Vakhanba, amely az országban dúló háborúk miatt évtizedekig el volt zárva a külföldiek elől – mondta Simms, aki a WCS afganisztáni programjainak technikai tanácsadója. Vakhan mellett kezd újjáéledni a turizmus az afgán biztonsági erőknek elsőként átadott Bámiján régióban is, ahol az ország első nemzeti parkja található. A természeti szépségeken túl Bámijánban a turisták egyik célpontja azoknak az 1500 éves, hatalmas Buddha-szobroknak a maradványai, amelyeket a tálibok tíz évvel ezelőtt felrobbantottak.
Afganisztán a nemzetközi turizmus egyik közkedvelt célpontja volt, mielőtt elfoglalták a szovjet csapatok 1979-ben. A Nosak-csúcsot először egy japán hegymászócsoport hódította meg 1960-ban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.