Hidvéghi Balázs lesz az államtitkár

Munkatársunktól
2011. 08. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rövidesen négy újabb nagyberuházást jelent be a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), amelynek külgazdasági államtitkársága hat lezárt és több mint harminc, tárgyalás alatt álló külföldi befektetést hozott tető alá az elmúlt egy évben. Az államtitkárság vezetését értesülésünk szerint Hidvéghi Balázs nemzetközi és európai ügyekért felelős helyettes államtitkár veszi át Becsey Zsolttól. A szervezeti felépítésben is változások várhatók annak érdekében, hogy a területet tovább erősíthessék – tudta meg lapunk. Értesüléseink szerint a külföldi működő tőke behozataláért is felelő államtitkárság feladatának oroszlánrészét veszi át Hidvéghi Balázs, a bel- és külgazdasági szakterületet pedig egy kibővített államtitkárság látná el, amit Szatmáry Kristóf belgazdaságért felelős államtitkár vezetne. Hidvéghit szakmailag felkészült tartják: több nyelven beszél, korábban Strasbourgban az Európa Tanácsnál dolgozott, 2004 és 2010 között az Európai Parlament magyar néppárti képviselőcsoportjának titkára, majd a Fidesz országos kampányfőnök-helyettese volt.
Hidvéghi valószínűsíthetően ugyanazt a befektetéstámogatási stratégiát viszi tovább, amit a Becsey Zsolt vezette külgazdasági államtitkárság eddig is folytatott. Ennek egyik legfőbb eleme az egyedi kormánydöntésekkel támogatott befektetéseknél az egy munkahelyre, illetve egy befektetésre jutó állami támogatás felső határának bevezetése, a kedvezmények megtérülési idejének lerövidítése, valamint a külgazdasági együttműködési szerződések kiterjesztése. A külgazdasági diplomáciai nyitás révén új területnek számítanak egyes latin-amerikai, közel- és közép-keleti, illetve balkáni államok, amelyekkel az utóbbi évben több kétoldalú kereskedelmi partnerszerződést is aláírtak.
Emellett az exportlehetőségek bővítését és a gazdaságdiplomáciai tevékenységet továbbra is segíti a szintén az NGM kötelékébe tartozó Nemzeti Külgazdasági Hivatal, amelyet januárban hoztak létre a kereskedelem és az export fejlesztésére. A nemzetgazdasági tárca mellett a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a hazai vállalatok külgazdasági tevékenységét támogatja olyan intézményekkel, mint például a Magyar Exporthitel Biztosító és az Eximbank.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.