Ismeretlen áldozatok Csepelen

Várhatóan e héten nyilvánosságra kerülnek annak az intézkedéscsomagnak a részletei, amely a hazánkban élő hajléktalanok életkörülményeit rendezné. A csepeli négyes gyilkosság áldozatainak azonosítása hosszabb időt vehet igénybe.

Csibra Tibor
2011. 08. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Napokon belül megkezdődhet az a rendőrségi intézkedéssorozat, amelyben a hatóságok általános ellenőrzéssel veszik számba a települések utcáin, illetve a külterületeken élő hajléktalanokat – értesült lapunk belügyminisztériumi forrásból. A várható razziák egész Magyarországot érintik, s a tapasztalatok bekerülnek abba az intézkedéscsomagba, amely a társadalmi egyeztetések után ésszerű, emberséges, a társadalmi normáknak megfelelő megoldást kínál majd az otthontalan emberek számára. Orbán Viktor miniszterelnök a napokban utasította a kormányt – azon belül is a belügyminisztert – a hajléktalanellátási koncepció kidolgozásának felgyorsítására. Pintér Sándor tárcavezető Hatala József országos rendőrfőkapitánnyal egyeztet a várható intézkedésekről, az intézkedéscsomag részletei valószínűleg még e héten nyilvánosak lesznek.
Nincs még gyanúsítottja ugyanakkor annak a gyilkosságsorozatnak, amelynek áldozatait a múlt héten hantolták ki a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai Budapesten, a csepeli városrész egy elhagyatott, hajléktalanok lakta erdős területén. A történtek vizsgálatát az indította el, hogy egy hazánkban élő székely fiatalember a rendőrséghez fordult, mondván: az említett helyszínen kirabolta, megkínozta és nyakig elföldelte őt egy délszláv származású ismerőse, illetve annak roma társasága. A bizarr beszámoló után a hatóság elfogta az elkövetőket, majd a szerbnek, később macedónnak titulált rabló felajánlotta a nyomozóknak, hogy megmutat négy elásott holttestet a bűncselekmény helyszínén. A napokig tartó helyszíni szemle végeztével valóban négy holttestet ástak ki a szakemberek, ám az áldozatok személyazonossága – hivatalosan – még nem tisztázott. A több méter mély sírgödör közvetlenül a roma pár hevenyészett kunyhója mellett volt, egyelőre nem tudni, hogy ők szolgáltak-e bármilyen információval a halottakról a nyomozóknak.
A nagy port felvert ügyben továbbra is hírzárlat van érvényben, Csizner Zoltán, az NNI igazgatója szombaton újságírók előtt úgy nyilatkozott, hogy a Csepelen történtek mögött az elkövetői és a sértetti oldalon is a környéken élő hajléktalanok állnak. A hatóságot a rablásról értesítő székely fiatalember ismerőse, a délszláv férfi kihallgatásán macedónnak vallotta magát, ám a macedón külügyminisztérium a hét végén cáfolta, hogy hivatalosan bármely állampolgárát öszszefüggésbe hozták volna a csepeli üggyel. V. Lászlónak nincsenek okmányai, az előéletéről szóló, a hazai sajtóban közölt legendáknak valószínűleg az adott kezdő löketet, hogy a rablás sértettje, M. M. lapunknak úgy nyilatkozott: elásásakor hallotta, amint V. László azt mondja roma társainak, azért kell hátrakötözött végtagokkal, guggoló pózban elásni, mert így lassan fullad meg a föld nyomásától, és a rablók vezetője ezt a délszláv háborús tapasztalataira alapozta. Felröppent hírek szerint V. László a kilencvenes években a hírhedt Arkan, azaz Zseljko Razsnatovics szabadcsapatában harcolt. Az MTI tegnap az Alo! című belgrádi lapra hivatkozva idézte Boriszlav Pelevics, Arkan egykori helyettese nyilatkozatát, aki rágalomnak nevezte, hogy V. László a soraikban harcolt volna.
A sajtó egy része továbbra is V. Lászlót tartja a csepeli mészárosnak, holott az NNI egyelőre nem gyanúsított meg senkit a négyes gyilkossággal, a férfi és a cigány pár az említett rablás miatt van előzetes letartóztatásban. Csizner Zoltán szombati közlése szerint ügyük összefügg a még ismeretlen áldozatok halálával, és abban jelenleg hat terhelt van előzetesben. Hármat közülük áprilisban fogtak el, ők kocsmákat és üzleteket raboltak ki fegyverrel Csepelen.
A még ismeretlen áldozatok azonosításában a DNS-vizsgálatok hozhatnak megoldást, ezekkel kideríthető a sértettek neme, kora, egyéb jellemzői – írta az MTI. Szabados György Dávid, a Budapesti Orvosszakértői Intézet igazgatója lapunknak elmondta, hogy a halottaktól vett mintákhoz szükséges, hogy a szakemberek össze tudják hasonlítani azokat az elhunytaktól származó egyéb mintákkal, személyazonosságuk csak így állapítható meg biztosan. A rendőrségi hírzárlat miatt egyelőre nem tudni, hogy V. László kötött-e nyomozási alkut a hatóságokkal az ügyben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.