Iszapügyben perelhet az állam

A nyomozó hatóság a napokban a Mal Zrt. vezérigazgatója elé tárta azokat a szakvéleményeket, amelyek a vörösiszap-katasztrófa ügyében készültek – tudtuk meg. A bűnüggyel párhuzamosan a bíróság szeptemberben folytatja az alumíniumcég ellen indított kártérítési perek tárgyalását. Felperes lehet a magyar állam is: az igazságügyi tárca megkezdte az erről szóló kormánydöntés előkészítését.

Kulcsár Anna
2011. 08. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tavaly október 4-i vörösiszap-katasztrófa bűnügyében eddig hat szakvélemény készült, a legutóbbit az elmúlt napokban ismertette Bakonyi Zoltán gyanúsítottal – a Mal Zrt. akkori és jelenlegi vezérigazgatójával – a nyomozó hatóság. Bánáti János védő megítélése szerint Bakonyit nem terheli büntetőjogi felelősség a tragikus eseményért. Elmondta: az igazságügyi szakértők okfejtései mindinkább megerősítik azt az álláspontját, hogy a cég első számú vezetője gondatlanságból sem idézte elő a foglalkozás körében elkövetett halált okozó tömegszerencsétlenség bűncselekményét. Bánáti közlése szerint a szakvéleményeket együttesen elemzik, és észrevételeiket ezután közlik a nyomozókkal. A védő hozzátette, hogy a riasztórendszer is megfelelően működött. A büntetőeljárás még tavaly ősszel megindult, a cégvezetőt október 11-én hallgatta ki gyanúsítottként a rendőrség, a nyomozási bíró pedig október 13-án döntött úgy, hogy nem rendeli el előzetes letartóztatását. Bakonyi hét bankszámláját tavaly november 15-én ugyanakkor bűnügyi zár alá helyezték. Az ügynek további három gyanúsítottja is van. Mindannyian szabadlábon védekeznek.
A kormányzat idén június 30-val megszüntette a Mal Zrt. állami felügyeletét, amelyet tavaly október 13-án rendelt el. Az ajkai timföldgyár köré ezalatt új védművet építettek, a gyár áttért a biztonságosabb száraztechnológiára.
*
A kabinet határozatának megfelelően Devecser, Kolontár és Somlóvásárhely körzetében a sérült lakások helyett újakat építettek, a földeket kármentesítették. Az állam a vagyoni veszteségek nagy részét előzetesen pótolta. A lakók hozzájárultak, hogy a kárösszeget az állam hajtsa be a felelőstől. Egy korábbi kormányhatározat alapján az igazságügyi minisztérium feladata, hogy megvizsgálja a perindítás lehetőségét. A kormányzati kommunikációért felelős államtitkárságtól most megtudtuk, a kormány még nem döntött a Mal Zrt. elleni per megindításáról, a döntés előkészítéséhez szükséges szakmai háttérmunka azonban folyamatban van. A közlés szerint a kabinet továbbra is figyelemmel kíséri a vállalat működését, hogy az semmilyen módon ne veszélyeztethesse a környék lakóit.
Az ajkai zagytározóból kiömlő egymillió köbméter vörösiszap nem csak anyagi károkat okozott, a tragédiában tízen életüket vesztették, százhúszan pedig megsérültek. Az elszenvedett lelki, fizikai, egészségügyi megpróbáltatásokért többen polgári bíróságon kérnek elégtételt a Mal Zrt.-től. Magyar György ügyvédi irodája például nyolcszáz ügyfél képviseletét látja el. A jogász lapunknak elmondta: a polgári bíróság is a büntetőeljárásban készült szakvéleményeket veszi alapul. Ezek – az ügyvéd szerint – azt igazolják, hogy az adott időben a gyár környékén nem volt sem földmozgás, sem egyéb rendkívüli természeti esemény. A zagytározó gátja így a cég működési körébe tartozó okok miatt sérült meg, vagyis a károkért a társaság a felelős.
A Fővárosi Bíróság sajtóirodája úgy tájékoztatott: szeptemberben folytatják a kártérítési perek tárgyalását. A bíróság tizenkét ügyben tart meghallgatást.

Devecseri emlékpark. Elkezdődött Devecserben a vörösiszap-katasztrófa nyomán elbontott házak helyén épülő nyolchektáros emlékpark tavainak kialakítása – közölte az Újjáépítési Katasztrófavédelmi Törzs parancsnoka. Szombaton kezdték a három, egyenként félhektáros látványtó kialakítását. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.