Jobboldali gyülekező

Zord Gábor László
2011. 08. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha lassan is, későn is, de gyülekezik a csapat az amerikai jobboldalon, amelynek tagjai közül jövőre kikerülhet a novemberi elnökválasztáson második mandátumának elnyerésére készülő demokrata Barack Obama kihívója. Csütörtökön Iowa államban sor került a republikánus elnökjelölt-aspiránsok harmadik, nagy nyilvánosság előtt zajló vitájára, melyen nyolc reményteli versenyző mérte össze – elsősorban kommunikációs – képességeit. Az eseménynek az adott különös aktualitást, hogy az amerikai előválasztási rendszerben előkelő helyet elfoglaló Iowában ma, a helyi állami vásáron próbaválasztást rendeznek. Ennek eredménye az első – igaz, meglehetősen bizonytalan – utalás lehet az aspiránsok esélyeire.
A vita során a jelenleg legesélyesebbnek nevezett Mitt Romney volt massachusettsi kormányzó állt a többiek támadásának középpontjában, különös tekintettel arra, hogy helyi szinten hasonló átfogó egészségbiztosítási rendszert vezetett be, mint leendő ellenfele, a jelenleg kormányzó Barack Obama kíván országosan. Mégis, a legádázabb csatát Michele Bachmann, az ultrakonzervatív Teadélután mozgalom támogatásával republikánus képviselőségre szert tett minnesotai politikusnő és Tim Pawlenty, az állam egykori kormányzója vívta, utóbbi többször megkérdőjelezve Bachmann hatékonyságát a washingtoni törvényhozásban, tapasztalatával egyetemben. Váltott néhány lövést Ron Paul veterán politikus és Rick Santorum volt pennsylvaniai szenátor is, különösen Irán kérdésében. Az Amerika külföldi intervencióit mindig is kritizáló Paul szerint tárgyalni kell a teheráni vezetéssel, míg Santorum szerint aki megkérdőjelezi, hogy Irán fenyegetést jelent az Egyesült Államokra nézve, az nincs tisztában a körülötte lévő világ realitásaival. Az amerikai államadósság-plafon megemelését övező politikai válság témája nem szerepelt hangsúlyosan a vitában.
Miközben a nyolc aspiráns vitázott, Texas karizmatikus fiatal kormányzója, Rick Perry jelezte, hogy szintén harcba száll a jelöltségért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.