Jubiláló Mesterségek ünnepe

Ma kezdődik a Mesterségek ünnepe, amely idén már negyedszázados múltra tekint vissza. A jubileumi rendezvénysorozat vasárnap estig tart a budai Várban.

Vakulya Eszter
2011. 08. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyolcszáz mester és várhatóan mintegy százezres látogatói létszám öregbíti az idén jubiláló, 25 éves Mesterségek ünnepe statisztikáit. A rendkívül látványos és komoly kulturális értéket hordozó eseménysorozat az elmúlt években nagyjából ezeket a számokat hozta, látogatottsága a válság ellenére sem csökkent. Elsősorban talán azért, mert a nehézségek idején az ember százszor is meggondolja, mire költi a pénzét, és kevesebb, de annál tartósabb cikket vásárol. A Mesterségek ünnepe éppen ebben kínál alternatívát az évezredes hagyományokkal, a magyar díszítőművészet különlegességeivel és a mesterek elérhető áraival. Sokan elsősorban csak nézelődnek, de élő vásári kiállításnak sem utolsó a látvány. Éppen ezért egyre népszerűbb a külföldiek körében is, a kulturális turizmus számos csomagot kínál kifejezetten a Mesterségek ünnepe köré szervezve. Illő is, hogy így legyen, annyira gazdag a magyar hagyomány, és a mindennapokban annyira elnyomja a multikulti trendek által erőltetett ócska tucatholmik áradata.
Ugyanez igaz például az öltözködésre, de szerencsére egyre többször láthatjuk, hogyan terjednek a magyaros alapokon nyugvó, egyedi, modern öltözékek, számos neves divattervező is sokszor merít a népi formavilágból. Ideje volt ezért, hogy végre a viselet kerüljön reflektorfénybe: idén a fő téma a ruházat lesz, illetve Tetőtől talpig címmel pályázatot is hirdettek a Kárpát-medence hagyományos öltözet-kultúrájának, valamint népi kézművesség értékeinek megőrzése és a mai öltözködéskultúrába történő alkalmazása témájában, a pályaművekről Schmittné Makray Katalin fővédnökségével döntenek majd. A 135 beérkezett pályamű mutatja, hogy igény és ötlet a készítők részéről bőven akad. Ezeket holnap este hét órától egy nagyszabású divatbemutató keretében ismerhetjük meg az eredményhirdetésen. Pályázatot fotósoknak is hirdettek: a képsorozatoknak a Mesterségek ünnepe eddigi pályafutását kell illusztrálnia. A legjobb alkotásokból Újranéző címmel kiállítás nyílik.
Nemcsak ez az ünnep jubilál, hanem a borfesztivál is, amely idén ünnepli 20. évfordulóját. Ennek okán a találkozó számos programja kapcsolódik majd a borkultúra népszerűsítéséhez is, például a lopózás és gyerekborászképzés, mely minden bizonnyal rendkívül népszerű lesz. A seregszemle egyébként is erős az interaktív családi programokban, így idén is lesz bábszínház, vásári komédia, utcaszínház. Miközben a vásár zajlik, a színpadokon folyamatosan szól a zene, megy a tánc, az előadás. Csak néhány név az ismert zenészek közül, akik a látogatókat szórakoztatják: a mai napon Pál István „Szalonna”, Szalóki Ági és a Kerekes Band lép színpadra, 20-án pedig a Kaláka ad műsort. Érdekes lehet még a Magyar Állami Népi Együttes zenekarának pénteki Liszt-műsora vagy a külhoni magyar fiatalok találkozója, amelyet vasárnap rendeznek meg. Minden évben hívnak külföldről vendégeket, ezúttal a balti államok, vagyis Észtország, Lettország és Litvánia mutathatja be hagyományos kézművestermékeit. A rendezvény halad a korral, az érdeklődők a találkozó saját honlapja mellett a Facebookon is követhetik az eseményeket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.