Kállay Kristóf lehet a Kopint vezére

2011. 08. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyitrai Zsolt infokommunikációs államtitkár a mai nappal kezdeményezi, hogy Kállay Kristófot nevezzék ki a Kopint-Datorg Infokommunikációs Zrt. vezérigazgatójává – értesült a Magyar Nemzet. Az állami cég vezetője júniusig Pásztory Tamás volt, de ő lemondott posztjáról, hogy helyét megbízott vezérigazgatóként átmenetileg Száray Lóránt, a projektmenedzsment üzletágvezetője vegye át. Megírtuk, hogy a Nyitrai irányította államtitkárság kormányzati informatikai elképzelései nincsenek összhangban a Kopint-Datorg terveivel. A fideszes politikus szándékai szerint a közigazgatási szervek informatikai összekapcsolását szolgáló gerinc- vagy alaphálózatot többségi, illetve kizárólagos állami befolyás alá helyezik.
Tegnap Nyitrai Zsolt kezdeményezte a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) elnökének, Kratochwill Péternek a felmentését is. Kratochwill évek óta a központi informatikai fejlesztésekért felelős állami cégeknél dolgozott. Vezette a Kopint-Datorg Zrt.-t és közvetlenül a kormányváltás előtt a KIFÜ jogelődjét is, a Pénzügyminisztérium Informatikai Szolgáltató Központját. A KIFÜ éves szinten egyébként 110 milliárd forintból látja el feladatát, az ügynökség a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium alá tartozik.
A tegnapi nappal távozott posztjáról Vasváriné Menyhárt Éva, a hírközlésért és audiovizuális médiáért felelős helyettes államtitkár, akinek a felmentését még a múlt héten kezdeményezte Nyitrai Zsolt Fellegi Tamás fejlesztési miniszternél. A helyettes államtitkár – aki tavaly július 1-je óta töltötte be tisztségét – végül a miniszter döntését megelőzve saját maga nyújtotta be lemondását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.